«Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχει ενδείξεις για μια επαναλαμβανόμενη πρακτική μυστικών, παράνομων και συχνά βίαιων επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα», όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε σημερινό δημοσίευμα της.

«Μαρτυρίες δεκάδων» μεταναστών τα τελευταία δύο χρόνια, δείχνουν, σύμφωνα με την HB, «ότι τέτοιες απελάσεις έγιναν από τα νησιά της Σάμου και της Λέσβου προς την Τουρκία. Αυτές φέρεται να πραγματοποιήθηκαν είτε από Έλληνες ένστολους αξιωματούχους, είτε από άγνωστους μασκοφόρους».

«Ανθρωπιστικές οργανώσεις, ακτιβιστές αλλά και Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως διατυπώσει παρόμοιους ισχυρισμούς», γράφει η εφημερίδα.

Ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι, «σε μία περίπτωση δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα ανοιχτά της Σάμου όταν το σκάφος τους ρυμουλκήθηκε με μεγάλη ταχύτητα προς την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των νεκρών ήταν και μια έγκυος».

«Ως ιατρική και ανθρωπιστική οργάνωση, δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε σιωπηλή, δεδομένης της εξαιρετικής κλίμακας και της σοβαρότητας της βίας που αναφέρθηκε στις ομάδες μας», ανέφερε η ανθρωπιστική οργάνωση, σύμφωνα με την εφημερίδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ