Θεσσαλονίκη: «Υπήρχαν παντού ακαθαρσίες» λέει αστυνομικός για το σπίτι με τις 40 γάτες

«Δεν αντέξαμε ούτε 10" από τη δυσοσμία»

Στο αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης αναμένεται να δικαστεί σήμερα η 51χρονη που είχε μετατρέψει το σπίτι που ζούσε με την ανήλικη κόρης της σε υγειονομική «βόμβα». Η γυναίκα είχε στην μονοκατοικία περίπου 40 γάτες και όπως διαπιστώθηκε από αυτοψία στον χώρο υπήρχαν παντού περιττώματα και ακαθαρσίες ζώων.

Όπως περιέγραψε ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Παύλου Μελά, Γιάννης Κωνσταντινίδης, όταν έφτασαν πρώτοι με τον συνάδελφό του στην μονοκατοικία της Ευκαρπίας, διαπίστωσαν μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, με ανυπόφορη δυσοσμία και ακαθαρσίες ολούθε, ενώ κύριο μέλημά τους ήταν να δράσουν άμεσα προκειμένου να βοηθήσουν το 15χρονο κορίτσι που ζούσε μέσα σε αυτές τις συνθήκες.

«Ειδοποιηθήκαμε από το Κέντρο μετά από καταγγελία και μόλις φτάσαμε στο σημείο εκείνη τη στιγμή έβγαινε η γυναίκα από το σπίτι. Μιλήσαμε μαζί της, της εξηγήσαμε τον λόγο που είμαστε εκεί και δέχτηκε οικειοθελώς να μπούμε στο σπίτι για να κάνουμε αυτοψία στον χώρο. Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν το γεγονός ότι, παρόλο που φορούσαμε μάσκες προστασίας ΚΝ95, υπήρχε μία έντονη δυσοσμία, όπως ακριβώς μας είχαν μεταφέρει στην καταγγελία», αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Όπως λέει στη συνέχεια, μόλις άνοιξε η γυναίκα την πόρτα και μπήκαν με τον συνάδελφό του στο σπίτι, διαπίστωσαν μία πολύ δύσκολη κατάσταση. «Υπήρχαν παντού ακαθαρσίες, είχε πάρα πολλές γάτες και δεν μπορούσαμε να σταθούμε εκεί περισσότερο από δέκα δευτερόλεπτα, ούτε καν στην είσοδο της οικείας. Ήταν η πιο δύσκολη κατάσταση που έχουμε αντιμετωπίσει υπηρεσιακά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Αστυνομίας με τον συνάδελφό του, ενήργησαν υπηρεσιακά, βεβαιώσαν το προβλεπόμενο πρόστιμο για τις συνθήκες ευζωίας ζώων, επικοινώνησαν με όλες τις υπηρεσίες που έπρεπε και με εισαγγελέα. «Η γυναίκα μας είπε ότι είχε τις γάτες επειδή είναι φιλόζωη. Μόλις μας επιβεβαίωσε ότι μένει μαζί της η κόρη της, η υπόθεση πήρε άλλη τροπή, καθώς ήταν ακόμη πιο σοβαρή. Η ανήλικη που διέμενε μαζί της ήταν παρούσα και είχε επίγνωση της κατάστασης. Εμείς από τη μεριά μας κάναμε όλες τις απαραίτητες υπηρεσιακές ενέργειες για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το παιδί», σημειώνει.

Το σπίτι που διέμενε η 51χρονη γυναίκα, μαζί με την ανήλικη κόρη της και τις περίπου 40 γάτες, είναι μονοκατοικία με δύο ορόφους. Όπως λέει ο κ. Κωνσταντινίδης, ήταν αδύνατον να ανέβουν με τον συνάδελφό του από την εσωτερική σκάλα, αφού η δυσοσμία ήταν ανυπόφορη με τις γάτες να είναι σε όλο το σπίτι.

Σημειώνεται ότι οι άνθρωποι του δήμου Παύλου Μελά προχώρησαν στη βεβαίωση του διοικητικού προστίμου για τα ζώα συντροφιάς και επικοινώνησαν τηλεφωνικά με το «Χαμόγελο του Παιδιού» ως συνεργαζόμενη υπηρεσία. Επιπρόσθετα υπήρξε επικοινωνία και με την Άμεση Δράση, όπου και ζητήθηκε συνδρομή περιπολικού της ΕΛΑΣ, σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία της υπηρεσίας.

Στο σημείο κατέφθασε περιπολικό του οικείου Αστυνομικού Τμήματος Παύλου Μελά και από κοινού μετέβησαν τα οχήματα στο Τμήμα Ασφάλειας Παύλου Μελά, προκειμένου να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. Η ιδιοκτήτρια συνελήφθη για έκθεση σε κίνδυνο αλλά και για παραβάσεις τόσο του υγειονομικού κανονισμού όσο και του νόμου περί ευζωίας των ζώων συντροφιάς.

Η 51χρονη οδηγήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην εισαγγελέα, η οποία άσκησε σε βάρος της ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος. Η 50χρονη κατηγορείται για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο και παράβαση υγειονομικού κανονισμού. Λίγο πριν λάβει προθεσμία για να απολογηθεί, η κατηγορούμενη ανέφερε ενώπιον του δικαστηρίου ότι όλη της τη ζωή αγαπάει και φροντίζει τα ζώα και δεν είχε σκοπό να κάνει κάτι παράνομο. Όπως είπε, η κόρη της αυτήν την στιγμή μένει στον παππού της, στο διπλανό σπίτι, ενώ η ίδια δεν εργάζεται και φροντίζει το παιδί της καθώς πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια. «Λατρεύω τα ζώα. Όλα έγιναν λόγω φιλοζωΐας», ανέφερε.

«Η κόρη μου έχει πολλές γάτες, δεν με άφηνε να μπω στο σπίτι γιατί φοβόταν»

«Η κόρη μου είχε πάρα πολλές γάτες στο σπίτι. Εμένα δεν με άφηνε να μπω γιατί φοβόταν. Της έλεγα «τι τις θέλεις τις γάτες παιδί μου;» αλλά εκείνη αγαπούσε πολύ τα ζώα, έχει τρέλα με τα ζώα. Τα γατάκια τα βρήκε από την γειτονιά μας και αυτά πολλαπλασιάστηκαν, κάθε ημέρα γεννούν και θα έπρεπε ο δήμος να πάει να τα στειρώσει», αναφέρει  ο πατέρας της 50χρονης γυναίκας.

«Οι υπηρεσίες ήρθαν γιατί κάποιος την πρόδωσε ότι μυρίζει το σπίτι. Η εγγονή μου ήθελε να διώξει τις γάτες από το σπίτι. Μάλιστα, μόλις πήρα τηλέφωνο στην αστυνομία και μου ανέφεραν ότι ο εισαγγελέας είπε να ειδοποιήσω τον δήμο ή κάποια εταιρεία για να έρθουν να πάρουν τα ζώα, η μικρή πέταξε από την χαρά της. Το παιδί δεν μπορούσε να κάτσει μέσα στο σπίτι. Δεν μπορεί να μην υπάρχει και βρωμιά στο σπίτι. Επειδή το παιδί ήταν μέσα, για αυτό η αστυνομία πήρε την κόρη μου. Στο σπίτι έπρεπε να περάσει και η υγειονομική υπηρεσία για να δούνε πως είναι», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κόρη του είχε για περισσότερο από τρεις εβδομάδες τα δεκάδες γατάκια που εντοπίστηκαν στο σπίτι της κατά τη διάρκεια της έρευνας, ενώ όπως είπε, «πιο μπροστά είχε κάτι άλλα γατιά, αλλά τα τάιζε έξω και μετά τα έβαλε μέσα». Όπως παραδέχθηκε, ο ίδιος πήγε πρόσφατα στην αστυνομία και στον δήμο, χωρίς να πει τίποτα στην κόρη του και ανέφερε την κατάσταση που επικρατούσε στο σπίτι που ζει η 50χρονη με την ανήλικη κόρη της. «Από εκεί μου είπαν να την πω με το καλό και χωρίς να την μαλώσω, να τα βγάλει», υπογράμμισε.

«Δεν έθεσα το παιδί μου σε κίνδυνο, αγαπώ τα ζώα»

«Δεν έθεσα το παιδί μου σε κίνδυνο όπως με κατηγορούν στο δικαστήριο. Αγαπάω τα ζώα για αυτό είχα τις γάτες στο σπίτι», ανέφερε στο protothema.gr η 51χρονη γυναίκα.

Όπως υποστήριξε η κυρία Σοφία, «τα γατιά που συντηρώ από την καλή μου πρόθεση είναι λιγότερα από 40 και τα έχω βρει στον δρόμο», προσθέτοντας πως «κατηγορούμαι ότι εκθέτω την κόρη μου σε μολυσματικό κίνδυνο. Η κόρη μου είναι πρότυπο μαθήτριας και προσωπικότητας. Δεν ισχύει ότι παραμελώ την κόρη μου επειδή έχω τα γατιά, όπως με κατηγορούν».

«Τιμωρούμαι για τη φιλοζωία μου;»

Μετά την σύλληψή της, όπως ανέφερε η 50χρονη, η κόρη της πήγε να μείνει με τον παππού της που κατοικεί σε διπλανό σπίτι, καθώς δεν μπορούσε να μείνει μόνη της στην μονοκατοικία. «Είμαι μία μάνα σε μονογονεϊκή οικογένεια και τιμωρούμαι γιατί; Για τη φιλοζωία μου; Είμαι τόσο τρελή ούτως ώστε να εκθέσω το παιδί μου σε κίνδυνο, ενώ ζω και αναπνέω για αυτήν;», αναρωτιέται η κα. Σοφία. «Είχαμε δρομολογήσει με την κόρη μου να απευθυνθούμε σε κάποια φιλοζωική για αυτά τα γατάκια, απλώς, όλο αυτό το διάστημα, είχα πολλές υποχρεώσεις. Είχαμε όμως αποφασίσει αυτήν την εβδομάδα να το δρομολογήσουμε, καθώς υπάρχει και οικονομικό κόστος στο οποίο δεν μπορώ να ανταπεξέλθω αφού δεν εργάζομαι», επισήμανε.

«Η πρόεδρος του δικαστηρίου μου είπε ότι δεν δικάζομαι για την φιλοζωία μου, απλώς ότι εκθέτω την κόρη μου σε κίνδυνο μολυσματικό και ότι δεν την φροντίζω. Εγώ ήμουν άυπνη και απροετοίμαστη, αφού πρώτη φορά βιώνω μία τέτοια περιπέτεια και ζήτησα αναβολή για να έχω κάποιον μάρτυρα την Πέμπτη. Θα απευθυνθώ στις φιλοζωικές, αν μπορούν να με βοηθήσουν, γιατί τα γατάκια δεν μπορώ να τα πετάξω στον δρόμο να τα πατήσουν. Ταΐζω από φιλοζωία πολλά γατάκια που είναι έξω, όχι μόνο τα δικά μου. Κι εμένα δεν μου αρέσει αυτή η κατάσταση. Φυσικά και τα γατιά δεν κακοπερνάνε, εμένα με λατρεύουν. Όταν ετοιμάζω το γεύμα τους ανεβαίνουν πάνω στην πλάτη μου, για τέτοια σχέση αγάπης μιλάμε», υπογράμμισε η γυναίκα.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV