Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο από την έκρηξη που έλαβε χώρα στις 8:15 το πρωί της Δευτέρας σε εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών υλών, στην περιοχή της Ιτέας Γρεβενών.

Όπως έγινε γνωστό, αγνοούνται τρία άτομα, εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, ενώ ένας έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

“Η γη σείσηκε, όπως στον σεισμό του 1995” λένε κάτοικοι, ενώ ο Πύραρχος της Π.Υ, Α. Καλαϊδόπουλος, περιέγραψε ότι στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο έχουν βρεθεί κομμάτια από σάρκες. Ογκόλιθοι εκτινάχθηκαν σε ακτίνα 300 μέτρων.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία το εργοστάσιο που ανήκει στην εταιρία ΕΛΤΕΚ έχει καταστραφεί ολοσχερώς ενώ πληροφορίες τόσο από την Πυροσβεστική όσο και από την Αστυνομία αναφέρουν ότι αγνοούνται τρεις εργαζόμενοι. Ο φύλακας του εργοστασίου που μόλις είχε αλλάξει την βάρδια του και έφευγε για το σπίτι του είναι τραυματισμένος και μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο Γρεβενών.

Σύμφωνα με την διοικήτρια του νοσοκομείου Γρεβενών Ευτυχία Καπάτου που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κατάσταση υγείας του φύλακα δεν εμπνέει ανησυχία ενώ του έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες.

Στο σημείο της έκρηξης βρίσκονται οχήματα της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας αλλά και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Για λόγους ασφαλείας η πρόσβαση στον χώρο έχει αποκλειστεί. Ο Δημήτρης Παλέγκας κάτοικος της Ιτέας Γρεβενών ανάφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι “η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή και νοιώσαμε την γη και τα σπίτια μας να ταρακουνιούνται όπως στον σεισμό του 1995…”. Μίλησε για ένα τεράστιο σύννεφο καπνού που υψώθηκε εκατοντάδες μέτρα πάνω από το έδαφος κι ότι τα γύρω χωράφια σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από την περίφραξη του εργοστασίου έχουν γεμίσει με κομμάτια από μπετόν και σίδερα που προέρχονται τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριγώνης η έκρηξη έγινε αισθητή ακόμη και στην πόλη των Γρεβενών που απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα. “Το κτήριο καταστράφηκε εντελώς ενώ οι έρευνες εστιάζουν στον εντοπισμό των ατόμων. Δεν έχουμε πληροφορίες για τραυματίες ωστόσο ένας φύλακας που ήταν στο σημείο είναι σε κατάσταση σοκ”, σημείωσε και πρόσθεσε πως ο δήμος συνδράμει στις έρευνες με ειδικά μηχανήματα.

“Το εργοστάσιο έχει μετατραπεί σε μια άφορφη μάζα από μπάζα και σίδερα”

Ο δήμαρχος Γρεβενών κ Γιώργος Δασταμάνης δήλωσε ότι η έκρηξη ακούστηκε και μέσα στην πόλη ενώ ο ήχος της έφτασε έως τον Δήμο Δεσκάτης Γρεβενών και στην Αιανή Κοζάνης. Ορισμένες εγκαταστάσεις του εργοστασίου που παρήγαγε εκρηκτικές ύλες για λόγους ασφαλείας είναι κάτω από το έδαφος ενώ σύμφωνα με τον αξιωματικό της πυροσβεστικής που βρίσκεται στο σημείο “το εργοστάσιο έχει μετατραπεί σε μια άφορφη μάζα από μπάζα και σίδερα”.

Οι δύο από τρεις εργαζομένους που αγνοούνται είναι από το χωριό Δημητρα και την πόλη των Γρεβενών ενώ ο τρίτος από χωριό της Κοζάνης.

Το εργοστάσιο είναι της εταιρείας ΕΛΤΕΚ (Ελληνική Τεχνολογία Εκρηκτικών) η οποία ιδρύθηκε το 2010 με έδρα στους Αγαλαίους του δήμου Γρεβενών, ενώ σε αυτό εργάζονται πάνω από 30 άτομα.

Οι εγκαταστάσεις απλώνονται σε μια ιδιόκτητη έκταση 100 στρεμμάτων με 14 βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αποθηκευτικούς χώρους συνολικής χωρητικότητας 700 τόνων πρώτης ύλης και 200 τόνων εκρηκτικών υλών.

Επί τόπου έχουν φτάσει 11 άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας Γρεβενών με τέσσερα οχήματα, δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, δυνάμεις της 2ης και 5ης ΕΜΑΚ και η αστυνομία.

Η έκρηξη φαίνεται να έχει σημειωθεί στο κτίριο που βρίσκεται η μονάδα παραγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες στο σημείο υπάρχουν περίπου δέκα μικρά κτίρια και η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα από αυτά.

Τα αίτια δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ