Ουκρανία: Ρωσόφωνοι κρατούν αποστολή του ΟΑΣΕ μέχρι να απελευθερωθεί από το Κίεβο αξιωματικός τους

Ο κυριότερος οργανισμός επιτήρησης της ασφάλειας στην Ευρώπη ανέφερε σήμερα ότι μια ομάδα παρατηρητών του που επιτηρούν την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία εμποδίστηκαν από το να φύγουν από το ξενοδοχείο τους, από ρωσόφωνους αυτονομιστές που ζητούν την απελευθέρωση ενός αξιωματικού που κρατείται από τις δυνάμεις του Κιέβου.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε αργά χθες Κυριακή πως ανέστειλε την αποστολή επιτήρησης (SMM) από την ομάδα του που έχει τη βάση της στην πόλη Ντονέτσκ μετά τις διαδηλώσεις στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από περίπου 200 ρωσόφωνους αυτονομιστές για το θέμα του συλληφθέντος αξιωματικού.

Η SMM αναπτύχθηκε στην ανατολική Ουκρανία το 2014 με σκοπό να διευκολύνει τον διάλογο ανάμεσα στις δυνάμεις του Κιέβου και τους αυτονομιστές εν μέσω μιας σύγκρουσης η οποία σύμφωνα με την Ουκρανία έχει προκαλέσει μέχρι τώρα τον θάνατο περίπου 14.000 ανθρώπων. Στην ανακοίνωσή της, η SMM ανέφερε πως οι πύλες της βάσης περιπολίας στην υπό τον έλεγχο των ανταρτών πόλη Χορλίβκα (Γκορλόβκα) έκλεισαν με αλυσίδα και λουκέτο.

“Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου… ενημέρωσε το προσωπικό της SMM πως η αποστολή δεν θα μπορέσει να φύγει από τον χώρο επικαλούμενος ‘εντολές’ από τον ‘Δήμαρχο’ της Χορλίβκα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, δύο άνδρες ενημέρωσαν το προσωπικό της SMM ότι δεν θα τους επιτραπεί να φύγουν από τον χώρο του ξενοδοχείου μέχρις ότου ο συλληφθείς αξιωματικός αφεθεί ελεύθερος.

Οι αυτονομιστές λένε πως ο αξιωματικός, ο Αντρέι Κόσιακ, συνελήφθη από τον ουκρανικό στρατό κοντά στη γραμμή του μετώπου την περασμένη Τετάρτη ενώ βοηθούσε στην επιτήρηση της εκεχειρίας.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως ο Κόσιακ είναι Ρώσος πολίτης και ανήκει σε μια ομάδα Ρώσων ανδρών των ενόπλων δυνάμεων που διεξήγαγαν μυστική αναγνωριστική αποστολή.

Η SMM ανέφερε πως είναι έτοιμη να διευκολύνει τον διάλογο ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά πως δεν έχει καμία σχέση με τη διαδικασία για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης του αξιωματικού.

Ανέφερε πως οι περιπολίες της στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της περιφέρειας Λουχάνσκ συνεχίζονται κανονικά.

Οι αυτονομιστές δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλιο σχετικά με την κατάσταση. 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV