Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος μίλησε για την εικόνα που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο με τον νέο χώρο υποδοχής για αλλοδαπούς στο Καρά Τεπέ.

Όπως είπε «σταδιακά μια δραματική εξέλιξη ομαλοποιείται. Έχουν ετοιμαστεί σκηνές για 5.000 ανθρώπους. Έχουν μπει όλες οι δομές διοίκησης κι ιατρικής αντιμετώπισης».

Σημείωσε, όμως, ότι «το πρόβλημα μας είναι η μεγάλη άρνηση των ιδίων να επιτρέψουν στο ΚΥΤ. Ενώ έχουμε ανοίξει μια υποδομή για 5.000, έχουν επιστρέψει 800-900 στις σκηνές καθώς για πολλούς από αυτούς η καταστροφή της Μόριας είναι αφορμή για να πιέσουν την μετεγκατάστασή τους στην Ευρώπη».

«Εμείς στείλαμε μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να φύγει από τη Λέσβο» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος εξηγώντας ότι μπήκε φρένο με το μήνυμα αυτό σε όσους επιχείρησαν να περάσουν την εικόνα ότι το να βάζεις φωτιά παίρνει και επιβράβευση με μετακίνηση στην Ευρώπη».

«Η διαχείριση θα γίνει στο πεδίο και με όρους ανθρωπιστικούς και φροντίδας. Πέραν των ασυνόδευτων και των ευάλωτων δεν θα αφήσουμε προϋποθέσεις για δημιουργία τέτοιων μηνυμάτων» διεμήνυσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Πραγματοποιούνται, μάλιστα, μαζικά τεστ, τα αποτελέσματα των οποίων βγαίνουν σε 15 λεπτά. Μέχρι στιγμής, εφτά άτομα έχουν βγεί θετικοί στον κορωνοϊό. Αν και εκατοντάδες οικογένειες, μεταξύ των οποίων και ευάλωτος πληθυσμός έχει ήδη μετακομίσει εκεί, μεγάλο μέρος των μεταναστών αρνείται. Πολλοί παραμένουν στην οδό Μυτιλήνης-Θέρμης.

Για να τους πείσει να πάνε στη νέα δομή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διαμήνυσε από τη Λέσβο ότι «δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να παραβιάσει τους κανόνες στη χώρα μας. Θα υπάρξουν κυρώσεις προς όσους εμποδίζουν τους μετανάστες να μπουν στη νέα δομή». Με τη δήλωση αυτή επιβεβαίωσε την ύπαρξη Αφγανών, κυρίως παραβατικών μεταναστών, οι οποίοι εμποδίζουν αλλοδαπούς που έχουν εγκλωβιστεί στον δρόμο, να πάνε στη νέα δομή, θεωρώντας ότι έτσι θα πετύχουν ομαδική αναχώρηση από τη Λέσβο στην οποία θα συμπεριληφθούν και αυτοί.

Όπως και αν έχει, στο νέο κέντρο θα ισχύουν πολύ πιο αυστηροί κανόνες, καθώς θα παραμένει κλειστό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ όσοι εισέρχονται ή εξέρχονται κατά τη διάρκεια της ημέρας θα καταγράφονται. Με τούτα και με εκείνα, όμως, τα επεισόδια συνεχίζονται και μετά τον πετροπόλεμο του Σαββάτου. Το ίδιο και η υγειονομική βόμβα που απειλεί το νησί, εξαιτίας της πιθανής και πάντως ανεξέλεγκτης διάχυσης του COVID-19 στη Λέσβο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ