Ο άνεμος που φύσαγε χθες στη Λέσβο δεν βοήθησε μονάχα μικρούς και μεγάλους να πετάξουν τους χαρταετούς τους, αλλά και τις βάρκες των αλλοδαπών να προσεγγίσουν τις ακτές του πολύπαθου νησιού, το οποίο εδώ και πέντε χρόνια έχει προσφέρει τα μέγιστα στην παράνομη μετανάστευση. Από χθες το πρωί έφτασαν στη Λεσβο 240 νέοι αλλοδαποί αυξάνοντας τον αριθμό τους σε 495 από τότε που ο σουλτάνος άνοιξε τις μεταναστευτικές κάνουλες. Οι 330 νέοι αλλοδαποί έχουν καταλύσει σε χώρο στο λιμάνι της Μυτιλήνης ενώ οι 165 έχουν ξεμείνει στην παραλία Σκάλα Συκαμνιας.

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι της Μόριας συνεχίζουν για ακόμη μια ημέρα τα μπλόκα στην είσοδο του χωριού τους αφού όπως λένε «δεν πάει άλλο, δεν χωράνε άλλοι αλλοδαποί στη Μόρια ούτε και στο νησί» είναι τα λόγια του Θανάση.

Και δεν είναι η μοναδική μορφή αντίδρασης των κατοίκων αφού αργά χθες το απόγευμα και σχεδόν κάθε μέρα εκατοντάδες νησιώτες κυρίως νέοι συγκεντρώνονταν πριν την είσοδο της Μυτιλήνης «περιμένοντας» τα καραβάνια των αλλοδαπών που προσπάθησαν να κατεβάσουν προς το λιμάνι φωνάζοντας τη λέξη «ελευθερία» και ζητώντας άσυλο. Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο νησί είχαν και χθες δουλειά αφού πριν σταματήσουν την ξεχωριστή αυτή λαοθάλασσα που είχε ξεκινήσει από τη Μόρια είχε νωρίτερα αντέξει τον πετροπόλεμο και τα επεισόδια που ξέσπασαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο κέντρο κράτησης και είχαν διάρκεια αρκετή ώρα.

Αποτέλεσμα ήταν να χτυπήσουν δυο αστυνομικοί από πέτρες ενώ σύμφωνα με τους κατοίκους οι αλλοδαποί κατέστρεψαν και τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργιου στη Μορία. Το μεσημέρι της Δευτέρας υπήρξε μια σχετική ησυχία ενώ μέλη ΜΚΟ συγκεντρώθηκαν και συζήτησαν τα επεισόδια εις βάρος μελών τους από κατοίκους με πολλά από αυτά να επισημαίνουν ότι θα φύγουν από τη Μυτιλήνη.

Τα παραπάνω αποτύπωσαν την εικόνα της Καθαράς Δευτέρας στη Λέσβο μια ημέρα που δεν είχε σε κάτι να διαφέρει από όλες εκείνες που προηγήθηκαν από τότε που ο Ερντογαν άνοιξε τα σύνορα προς την Ελλάδα σε αλλοδαπούς. Η σημερινή ημέρα ξημερώνει με το λιμενικό σώμα να είναι σε επιφυλακή περιμένοντας τις ενισχύσεις από τη Frontex αλλά και την πιο έντονη παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού. Η κατάσταση στη Μόρια παραμένει έκρυθμη ενώ και οι κάτοικοι του νησιού περιμένουν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα που θα ανακουφίσουν το νησί από τους χιλιάδες αλλοδαπούς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ