Πρωτοφανείς εικόνες για την ιστορία κάθε Αεροπορίας καταγράφηκαν στο Μπαγκλαντές με μεγάλο πρωταγωνιστή το ρωσικής σχεδίασης και κατασκευής εκπαιδευτικό προκεχωρημένου σταδίου/ελαφρύ μαχητικό Yak-130AT «Mitten» (κατά NATO) το οποίο μετά από χαμηλή πτήση επίδειξης είχε χτυπήσει με μεγάλη ταχύτητα στο έδαφος, είχε αντέξει την πρόσκρουση και εν συνεχεία πέταξε και τότε και εφόσον είχε πάρει φωτιά ο κινητήρας εγκαταλήφθηκε επιτυχώς από το πλήρωμά του!

Το αεροσκάφος απέδειξε την πολύ ισχυρή δομή και τα επάλληλα συστήματα ασφαλείας τα οποία έχει και επέτρεψαν τουλάχιστον στο ένα εκ των δύο μελών να επιζήσει (το δεύτερο μέλος αν και εκτινάχθηκε λόγω μικρού ύψους και υψηλής ταχύτητας δεν τα κατάφερε και υπέκυψε).

Οι ελπίδες μας είναι να έχουν αντιγράψει οι Ιταλοί και την πανίσχυρη δομή του. Γιατί κάθε άλλο αεροσκάφος αν είχε δεχθεί αυτές τις δυνάμεις απλά θα είχε γίνει κομμάτια από την πρόσκρουση, πόσο μάλλον να ξαναπετάξει ώστε να δώσει χρόνο στο πλήρωμα να εκτιναχθεί.

Οι εικόνες από το συγκεκριμένο αεροσκάφος(YAK-130) πάντως έδειξαν ότι οι μάλλον κάτι ήξεραν οι Ιταλοί της Aermacchi που συνεργάστηκαν με την ρωσική εταιρεία, πήραν το σχέδιο και παρουσίασαν το M-346, που είναι η έκδοση ΝΑΤΟ του αεροσκάφους, και σαρώνουν στις πωλήσεις.

Μεταξύ των χρηστών και η ΠΑ που έχει ξεκινήσει να παραλαμβάνει τα ενοικιασμένα μέσω των Ισραηλινών ως νέα εκπαιδευτικά για την αντικατάσταση των Τ-2.

Το αεροσκάφος κατέπεσε και συνετρίβη  στον ποταμό Καρναφούλι, στο Μπανγκλαντές ενώ επιχειρούσε από την αεροπορική βάση Chittagong-Patenga.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ