Το Ιράν θα επιτεθεί στο Ισραήλ μέσα στις επόμενες 48 ώρες ως αντίποινα για την ισραηλινή πυραυλική επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό της Συρίας που είχε ως συνέπεια να σκοτωθούν 16 άνθρωποι, εκ των οποίων 7 ανώτατοι Ιρανοί αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης.

Το Ισραήλ υποστηρίζει πως είναι έτοιμο για όλα, διαμηνύοντας πως οποιαδήποτε απευθείας επίθεση των Ιρανών, θα λάβει ως απάντηση αντίστοιχη ισραηλινή ενέργεια αντιποίνων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το Ιράν δεν έχει λάβει ακόμα τις τελικές του αποφάσεις όχι τόσο γιατί φοβάται τις αντιδράσεις του Ισραήλ αλλά κυρίως γιατί μία επίθεση στο εβραϊκό κράτος θα εμπλέξει άμεσα και τις ΗΠΑ οι οποίες πάντοτε θα βρίσκονται στο πλευρό του.

Για το λόγο αυτό υπάρχουν διεθνείς πιέσεις όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και την Κίνα και την Ρωσία, με απώτερο στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση, καθώς εάν υπάρξει εμπλοκή των Αμερικανών κατά του Ιράν θα υπάρξει αυτομάτως εμπλοκή και του ρωσοκινεζικού άξονα με κάθε τρόπο και μέσο.

Η Wall Street Journal επισημαίνει ότι η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ θα πρέπει να αναμένεται εντός των επόμενων 24 με 48 ωρών και το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια απευθείας ιρανική επίθεση από τα βόρεια ή τα νότια εδάφη του Ιράν, αν και σημειώνεται πως η Τεχεράνη δεν έχει λάβει ακόμα τις τελικές της αποφάσεις.

Το Axios, υποστηρίζει πως ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεϊν Αμίρ Αμπντολάχιαν είπε στη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλέν Μπέρμποκ ότι το Ιράν θα ανταποδώσει το χτύπημα που δέχθηκε στην πρεσβεία του στη Συρία, αλλά τα αντίποινα θα είναι περιορισμένα, έτσι ώστε να μην προκαλέσει μια κλιμάκωση της έντασης.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως έχουν ήδη προειδοποιήσει το Ιράν να μην προχωρήσει σε ενέργεια που θα πυροδοτήσει έναν μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του το Ισραήλ υποστηρίζει πως είναι προετοιμασμένο για όλα τα πιθανά σενάρια και προειδοποιεί το Ιράν είναι έτοιμο για τα πάντα.

Σε δηλώσεις του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ υπογράμμισε πως το Ισραήλ θα ανταποδώσει άμεσα και με την κατάλληλη απάντηση σε περίπτωση που δεχθεί απευθείας επίθεση από το Ιράν.

«Απευθείας ιρανική επίθεση θα απαιτήσει προσήκουσα ισραηλινή ανταπόδοση εναντίον του Ιράν», είπε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Αμερικάνο ομόλογό του, Λόιντ Όστιν.

Κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει χτυπήσει «κόκκινο» και εμπλέκει και την Ελλάδα καθώς μία ελληνική συστοιχία Patriot έχει μεταφερθεί εδώ και χρόνια στην Σαουδική Αραβία, όπου η αποστολή της είναι να προστατεύει τον εναέριο χώρο της από τους Ιρανούς.

Μάλιστα, από τη στιγμή που οι Ιρανοί έχουν προειδοποιήσει τα γειτονικά κράτη που φιλοξενούν αμερικανικές αεροπορικές βάσεις ότι μια επίθεση των ΗΠΑ από το έδαφός τους, θα μπορούσε να σημαίνει την έναρξη ενός μεγάλου περιφερειακού πολέμου, σημαίνει ότι αυτές αποτελούν άμεσο στόχο και μαζί τους και η ελληνική συστοιχία Patriot.

Μία σύγκρουση γύρω από το Ιράν μπορεί να επιφέρει συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία ακόμα χειρότερες από αυτές του πολέμου της Ουκρανίας.

Ακόμα και ένα απλό ιρανικό πυραυλικό χτύπημα μπορεί να ανεβάσει την τιμή του πετρελαίου σε δυσθεώρητα ύψη που θα έχει άμεσες συνέπειες σε εκατομμύρια ανθρώπους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ