Για 27 χρόνια, η Λευκορωσία ήταν απαλλαγμένη από πυρηνικά όπλα. Τώρα η Μόσχα θέλει να τοποθετήσει ξανά πυρηνικά όπλα στη γειτονική χώρα, όπως έκανε κάποτε υπό τον κομμουνισμό, σημειώνει η Welt. Και έτσι έρχεται ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στην ανοικοδόμηση μιας μίνι -εκδοχής της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε στις δυτικές κοινωνίες με περισσότερο ή λιγότερο λεπτές πυρηνικές απειλές. Ο τελευταίος σταθμός είναι η ανακοίνωση του κυβερνήτη του Κρεμλίνου να σταθμεύσει πυρηνικά όπλα στη γειτονική Λευκορωσία.

Ήδη στα τέλη του 2021, πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο είχε επιδιώξει μια συνταγματική τροποποίηση που θα καταργούσε το καθεστώς της χώρας χωρίς πυρηνικά όπλα και θα επέτρεπε έτσι τη στάθμευση ρωσικών πυρηνικών όπλων. Το δημοψήφισμα υιοθετήθηκε στη συνέχεια λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Ο Πούτιν δικαιολογεί την απόφαση με το γεγονός ότι η Βρετανία θέλει να παραδώσει πυρομαχικά διάτρησης τεθωρακισμένων στην Ουκρανία με κεφαλές απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Οι προσπάθειες σύνδεσης της Λευκορωσίας με τη Ρωσία όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα πηγαίνουν πολύ πιο πίσω. Μέχρι την 1η Ιουλίου, τα κτίρια αποθήκευσης στη Λευκορωσία πρόκειται να ολοκληρωθούν για να στεγάσουν τακτικά πυρηνικά όπλα.

Στην πραγματικότητα, η απόφαση του Πούτιν δεν αλλάζει τη στρατιωτική κατάσταση στην Ουκρανία – ούτε την απειλή για τη Δύση. “Αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού του Πούτιν που προσπαθεί να εκφοβίσει το ΝΑΤΟ”, δήλωσε στο Reuters ο Χανς Κρίστενσεν, ειδικός στα πυρηνικά όπλα στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων.

“Η στάθμευση στη Λευκορωσία δεν έχει κανένα στρατιωτικό όφελος επειδή η Ρωσία έχει ήδη τόσα πολλά από αυτά τα όπλα και τις δυνάμεις μέσα στη Ρωσία”. Με άλλα λόγια, ο Πούτιν δεν θα χρειαζόταν τη Λευκορωσία για να εκτοξεύσει τακτικά ή στρατηγικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία εάν το επιλέξει, ούτε αυτό αυξάνει την απειλή για το ΝΑΤΟ.

Ούτε αλλάζει το καθεστώς του Μινσκ στον τρέχοντα πόλεμο. Εξάλλου, η Λευκορωσία είναι εδώ και καιρό μια βάση επιχειρήσεων για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Από την αρχή, ο Λουκασένκο έθεσε τη χώρα του στη διάθεση των στρατιωτών της Ρωσίας, οι οποίοι ξεκίνησαν την επίθεσή τους στο Κίεβο από εκεί.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ