Βουλγαρία: Σταματά τις έρευνες εντοπισμού του πληρώματος πλοίου που βυθίστηκε από drones
«Δεν υπάρχουν ίχνη των ναυτικών»

Οι βουλγαρικές αρχές αποφάσισαν να διακόψουν τις επιχειρήσεις έρευνας για το πλήρωμα του εμπορικού πλοίου ALFA WATAN, το οποίο βυθίστηκε στη βουλγαρική ζώνη έρευνας και διάσωσης στη Μαύρη Θάλασσα, μετά την επίθεση που σημειώθηκε την Τρίτη.
Όπως δήλωσε στην τηλεόραση Nova TV ο αντιναύαρχος Ρούμεν Νικολόφ, επικεφαλής της Εκτελεστικής Υπηρεσίας Ναυτιλιακής Διοίκησης, δεν έχει εντοπιστεί κανένα ίχνος των ναυτικών που επέβαιναν στο πλοίο, ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες ούτε για συντρίμμια από τα drones.
Το ALFA WATAN, με σημαία Τόγκο, και το ABLE, με σημαία Παλάου, επλήγησαν από drones περίπου 130 χιλιόμετρα από τις βουλγαρικές ακτές, κοντά στην πόλη Μπιάλα. Το πρώτο πλοίο βυθίστηκε, ενώ το δεύτερο υπέστη ζημιές, με το πλήρωμά του να διασώζεται.
«Δεν υπάρχουν ίχνη των ναυτικών του πρώτου πλοίου και δεν αναμένεται να υπάρξουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νικολόφ, διευκρινίζοντας ότι το περιστατικό συνέβη σε ζώνη ευθύνης έρευνας και διάσωσης και όχι στα χωρικά ύδατα της Βουλγαρίας, τα οποία εκτείνονται έως τα 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές.
Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ποιος πραγματοποίησε την επίθεση με εναέρια και θαλάσσια drones. Το περιστατικό, ωστόσο, εντείνει την ανησυχία στη Βουλγαρία για ενδεχόμενες υβριδικές ενέργειες που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η ρωσική πρεσβεία στη Σόφια, σε απάντησή της μέσω email στο Reuters, υποστήριξε ότι το εμπορικό πλοίο δεν περιλαμβανόταν στους στόχους που επλήγησαν από ρωσικά drones την Τρίτη.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του ότι κοινή έρευνα της Ουκρανίας με το βουλγαρικό Ναυτικό κατέληξε στο συμπέρασμα πως πίσω από την επίθεση βρίσκεται η Ρωσία.
Μετά το περιστατικό, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να εγκρίνει την προμήθεια πέντε επιπλέον συστημάτων πυραύλων εδάφους-αέρος.
Η Βουλγαρία, αν και δεν συνορεύει με την Ουκρανία ή τη Ρωσία, αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ και κατέχει σημαντική στρατηγική θέση στη Μαύρη Θάλασσα, όπου βρίσκονται σημαντικές ναυτικές υποδομές και λιμάνια των δύο εμπλεκόμενων χωρών.
























































