Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ηγέτης της Βόρειας Κορέας, επέβλεψε μια ακόμη δοκιμαστική εκτόξευση ενός νέου συστήματος πολλαπλών εκτοξεύσεων πυραύλων, το οποίο η χώρα προγραμματίζει να εντάξει στις ένοπλες δυνάμεις της από φέτος, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ το Σάββατο, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ενισχύσει το οπλοστάσιό της με στόχο τα αστικά κέντρα της Νότιας Κορέας.

Το Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανακοίνωσε ότι η δοκιμή της Παρασκευής επιβεβαίωσε την «ανωτερότητα και την καταστροφική δύναμη του εκτοξευτήρα πολλαπλών πυραύλων 240 χιλιοστών και των κατευθυνόμενων βλημάτων του».

Αναφέρθηκε επίσης ότι το σύστημα, το οποίο έχει ήδη δοκιμαστεί δύο φορές φέτος, θα τεθεί σε λειτουργία σε μονάδες μάχης από το 2024 έως το 2026, αντικαθιστώντας παλαιότερα όπλα.

Η Βόρεια Κορέα έχει επιταχύνει τους ρυθμούς των δοκιμών όπλων τους τελευταίους μήνες, επεκτείνοντας τις στρατιωτικές της δυνατότητες, ενώ η διπλωματία με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα παραμένει σε στασιμότητα.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο Κιμ επιδιώκει να αναγκάσει τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τη Βόρεια Κορέα ως πυρηνική δύναμη και να διαπραγματευτούν οικονομικές και ασφαλιστικές παραχωρήσεις από θέση ισχύος.

Πρόσφατα, η Βόρεια Κορέα επικεντρώθηκε στα συστήματα πυροβολικού, με δοκιμαστικές εκτοξεύσεις που περιλαμβάνουν σάλβο πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων 600 mm, τα οποία τα κρατικά ΜΜΕ περιέγραψαν ως προσομοίωση πυρηνικής αντεπίθεσης εναντίον εχθρικών στόχων.

Φέτος, ο Βορράς διεξήγαγε επίσης διάφορες δοκιμές πυραύλων κρουζ και δοκίμασε έναν πύραυλο ενδιάμεσου βεληνεκούς στερεού καυσίμου με υπερηχητική κεφαλή, σχεδιασμένο για να πλήττει απομακρυσμένους στόχους των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένου του Γκουάμ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ