Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που δημοσιεύθηκε στην κρατική τηλεόραση Rossiya σήμερα Κυριακή (17/12), προειδοποίησε για «προβλήματα» με τη γειτονική Φινλανδία μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ νωρίτερα φέτος.

Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ελσίνκι κατηγόρησε τη Μόσχα για «υβριδικό πόλεμο» σπρώχνοντας αιτούντες ασύλου πέρα από τα συνοριακά περάσματα, με αποτέλεσμα να κλείσουν όλα τα συνοριακά περάσματα εκτός από ένα τον περασμένο μήνα.

Η Δύση «έσυρε τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ. Είχαμε καμιά διαφωνία μαζί τους; Όλες οι διαφωνίες, συμπεριλαμβανομένων των εδαφικών στα μέσα του 20ου αιώνα, έχουν λυθεί εδώ και καιρό», είπε ο Πούτιν.

«Δεν υπήρχαν προβλήματα εκεί, τώρα θα υπάρξουν, γιατί θα δημιουργήσουμε τη στρατιωτική περιφέρεια του Λένινγκραντ και θα συγκεντρώσουμε στρατιωτικές μονάδες εκεί», συμπλήρωσε.

Η Ρωσία σχεδιάζει να αναδιοργανώσει τα στρατιωτικά της τμήματα για να παράσχει περισσότερα στρατεύματα στα βορειοδυτικά.

«Δεδομένης της επιθυμίας του ΝΑΤΟ να δημιουργήσει στρατιωτικό δυναμικό κοντά στα ρωσικά σύνορα… απαιτούνται αντίποινα για τη δημιουργία κατάλληλης ομάδας στρατευμάτων στη βορειοδυτική Ρωσία», δήλωσε πέρυσι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Τα σχέδια της Ρωσίας για περαιτέρω στρατιωτικοποίηση των συνόρων έρχονται καθώς, τη Δευτέρα, η Φινλανδία θα υπογράψει αμυντικό σύμφωνο με τον αμερικανικό Στρατό, επιτρέποντάς της ευρεία πρόσβαση στα μακρά σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία.

Παράλληλα, στην ίδια συνέντευξη, ο Πούτιν απέρριψε ως «ανοησίες» τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι η Ρωσία θα επιτεθεί σε μια χώρα του ΝΑΤΟ εάν εξασφαλίσει τη νίκη στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο, κανένα συμφέρον – κανένα γεωπολιτικό συμφέρον, ούτε οικονομικό, πολιτικό ούτε στρατιωτικό – να πολεμήσει με τις χώρες του ΝΑΤΟ», είπε ο Πούτιν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ