Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατήγγειλε την συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, η οποία λήγει τη Δευτέρα 17 Ιουλίου, καθώς η Δύση δεν υποχωρεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Πλέον οποιοδήποτε πλοίο επιχειρήσει να πλεύσει από τα ουκρανικά λιμάνια, θα βυθίζεται.

Προφανώς στο πλαίσιο αυτό βομβαρδίστηκε ανηλεώς και το Φιδονήσι το οποίο βρίσκεται στην έξοδο της Οδησσού, του τελευταίου σημαντικού ουκρανικού λιμένα της Μαύρης Θάλασσας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του  και εταίρο του στους BRICS, Σίριλ Ραμαφόζα τον ενημέρωσε για την σχετική απόφαση.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν με το μνημόνιο Ρωσίας-ΟΗΕ για την άρση των εμποδίων για την εξαγωγή ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Ο βασικός στόχος, η παράδοση σιτηρών στις χώρες που έχουν ανάγκη, κυρίως στην αφρικανική ήπειρο, δεν υλοποιήθηκε» ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου με αφορμή αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία.

Χθες Παρασκευή ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μεσολάβησε για την επίτευξη της αποκαλούμενης συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας, διαβεβαίωσε ότι ο Πούτιν «συμφωνεί» να παραταθεί η ισχύς της, αλλά μάλλον δεν ρώτησε τον Ρώσο πρόεδρο.

Αν και η Μόσχα διέψευσε ότι έγινε κάποια δήλωση για το θέμα αυτό, ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν ανακάλεσε.

Την προηγουμένη, ο Πούτιν είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του επειδή, όπως υποστηρίζει, δεν έχει ληφθεί υπόψη «ούτε ένα» από τα ρωσικά αιτήματα στις διαπραγματεύσεις για την παράταση της συμφωνίας.

Η συμφωνία αυτή, που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2022 και έχει ανανεωθεί δύο φορές μέχρι τώρα, λήγει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας).

Φέτος, με βάση αυτό το μνημόνιο, εξήχθησαν περίπου 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, παρά τον πόλεμο.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής συζήτησε επίσης με τον Πούτιν τις προετοιμασίες για τη σύνοδο των χωρών της ομάδας BRICS που θα διεξαχθεί στα τέλη Αυγούστου.

Λογικό είναι οι τιμές των σιτηρών να εκτοξευθούν εκ νέου: Η ουκρανική συγκομιδή θα κινδυνεύσει να σαπίσει μέσα στις αποθήκες.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ