Μεταξύ του 1958 και του 1963 το  Ισραήλ κατασκεύασε ένα πυρηνικό ερευνητικό κέντρο στην έρημο Νεγκέβ. Το κέντρο γνωστότερα ως ο αντιδραστήρας της Ντιμόνα κατασκευάστηκε με τη βοήθεια της Γαλλίας.

Σύμφωνα με το Ισραήλ ο λόγος ύπαρξης του αντιδραστήρα της Ντιμόνα ήταν ή ερευνά για ειρηνικές χρήσεις.

Ειδικοί όμως στην πυρηνική τεχνολογία ανέφεραν ότι βασικός σκοπός του κέντρου ήταν η παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Το 1986 ένας Ισραηλινός πυρηνικός επιστήμονας ο Μορντεχάι Βανούνου αποκάλυψε τα πρώτα στοιχεία για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ.

Ο Βανούνου, λίγο μετά τις αποκαλύψεις απήχθη από τη Μοσσάντ στη Ρώμη και μεταφέρθηκε πίσω στο Ισραήλ. Για να δικαστεί όπου καταδικάστηκε σε 18 χρόνια κάθειρξη  για προδοσία και κατασκόπευα, ενώ παράλληλα του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα μετά την αποφυλάκισή του το 2004.

Αν και τα στοιχεία για τοπ πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ είναι ελάχιστα εξαιτίας της μυστικότητας που διέπει το πρόγραμμα, τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν αναφέρουν ότι η χώρα διαθέτει 90 πυρηνικά όπλα και αρκετό υλικό για την παραγωγή έως και 200 πυρηνικών κεφαλών ή βόμβων.

Συγκριτικά το Πακιστάν διαθέτει 170 πυρηνικές κεφαλές αν και εκεί υπάρχει δυσκολία στην εξεύρεση  αξιόπιστων στοιχείων.

Το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ μπορεί να μεταφερθεί είτε από μαχητικά αεροσκάφη, είτε βαλλιστικούς πυραύλους είτε τέλος από υποβρύχια.

Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα το Ισραήλ φυλάσσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο στις εγκαταστάσεις της Ντιμόνα (ενδεχομένως η επέκταση να αφορά νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης) εκτός εκείνων που είναι ήδη ανεπτυγμένα σε αεροπορικές βάσεις ή στα υποβρύχια.

Για τους βαλλιστικούς πυραύλους δεν υπάρχουν στοιχεία.

Το Τελ Αβίβ έχει κρατήσει ουδέτερη στάση γύρω από το πυρηνικό του πρόγραμμα, καθώς δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει την ύπαρξή του, ενώ δεν έχει προσυπογράψει την συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Το 2021 η εφημερίδα Guardian δημοσίευσε μια σειρά δορυφορικών φωτογραφιών στις οποίες αποδεικνύεται η επέκταση των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Ντιμόνα, χωρίς όμως να είναι εξακριβωμένο γιατί συμβαίνει αυτή η επέκταση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ