Οι αρχές του Πακιστάν έχουν δώσει προθεσμία μέχρι την 1η Νοεμβρίου στο 1,7 εκατομμύριο των Αφγανών που ζουν παρανόμως, σύμφωνα με το Ισλαμαμπάντ, στην χώρα για να φύγουν.

Η αύξηση των επιθέσεων, η οικονομική κρίση και η ένταση στις σχέσεις της κυβέρνησης του Πακιστάν με την αφγανική κυβέρνηση εξηγούν την απόφαση αυτή, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Οι αρχές του Πακιστάν ανεβάζουν στο 1,7 εκατομμύριο τους Αφγανούς που ζουν παράνομα στο Πακιστάν. Τουλάχιστον 600.000 Αφγανοί έφθασαν στο Πακιστάν μετά την επιστροφή των ταλιμπάν στην εξουσία στην Καμπούλ τον Αύγουστο 2021, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι περισσότεροι προσπάθησαν να λάβουν πολιτικό άσυλο σε τρίτες χώρες. Το Πακιστάν δεν έχει υπογράψει τις διεθνείς συμβάσεις τις σχετικές με το καθεστώς των προσφύγων και δεν διαθέτει νομοθεσία που να εγγυάται την προστασία τους.

Η πακιστανική κυβέρνηση επικαλείται την επιδείνωση της ασφάλειας στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπου οι επιθέσεις έχουν πολλαπλασιασθεί τους τελευταίους μήνες.

Ανακοινώνοντας τον Οκτώβριο ότι η προθεσμία για την εθελούσια αναχώρηση των μεταναστών είναι η 1η Νοεμβρίου, ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν Σαρφράζ Μπούγκτι δήλωσε ότι πολλές από τις επιθέσεις αυτοκτονίας έχουν διαπραχθεί από Αφγανούς.

Επί σειρά ετών θεωρήθηκε ότι οι πανίσχυρες και πολυπλόκαμες πακιστανικές Μυστικές Υπηρεσίες (ISI) και ο στρατός υποστήριζαν τον πόλεμο των ταλιμπάν κατά της φιλοδυτικής κυβέρνησης στην Καμπούλ.

Όμως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες επιδεινώνονται συνεχώς μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους ταλιμπάν. Το Ισλαμαμπάντ κατηγορεί την κυβέρνηση των ταλιμπάν ότι αφήνει τους πακιστανούς ταλιμπάν της Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) να προετοιμάζουν τις επιθέσεις κατά του Πακιστάν από το αφγανικό έδαφος.

«Οι προσδοκίες του Πακιστάν από το καθεστώς των ταλιμπάν σε θέματα ασφαλείας δεν ευοδώθηκαν και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το γεγονός ως εργαλείο πίεσης εναντίον τους», δήλωσε στο AFP ο πολιτικός αναλυτής Μουχάμαντ Αμίρ Ράνα.

Έτσι, το Πακιστάν ενίσχυσε τους ελέγχους στα σύνορα για να φρενάρει το λαθρεμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες, θεωρώντας ότι επιδεινώνει την ήδη δυσχερή θέση της πακιστανικής οικονομίας.

Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν ότι οι Αφγανοί είναι οι αποδιοπομπαίοι τράγοι που πληρώνουν το τίμημα για την επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στο Ισλαμαμπάντ και την Καμπούλ.

Οι Αφγανοί έχουν προθεσμία μέχρι αύριο για να φύγουν μόνοι τους από το Πακιστάν.

Αλλά ήδη στο Καράτσι πολλοί Αφγανοί κάνουν λόγο για συλλήψεις, κλείσιμο καταστημάτων. «Μετά την 1η Νοεμβρίου, δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση», προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν.

Όσοι δεν έχουν νόμιμα έγγραφα θα κλείνονται σε κέντρα κράτησης, όπου θα παραμένουν για μερικές ημέρες μέχρι την απέλασή τους. Χιλιάδες αφγανικές οικογένειες προτίμησαν να φύγουν χωρίς να περιμένουν την εκπνοή της προθεσμίας και συνωστίζονται στα σύνορα.

Ποια η υποδοχή του κυβερνητικού σχεδίου στο Πακιστάν;

Οι Πακιστανοί αντιμετωπίζουν με καχυποψία του αφγανούς πρόσφυγες, θεωρώντας τους ύποπτους για ενθάρρυνση της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας που επιπλέον επιβαρύνουν τις υποδομές και την οικονομία του Πακιστάν.

Ο πακιστανικός πληθυσμός, αντιμέτωπος με καλπάζοντα πληθωρισμό κατά την τελευταία διετία, φαίνεται ότι υποστηρίζει στο μεγαλύτερο μέρος του την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, σύμφωνα με τους παρατηρητές. Κύριο άρθρο της αγγλόφωνης εφημερίδας The Express Tribune χαρακτηρίζει το σχέδιο της κυβέρνησης «μελετημένο» και την καλεί να ενεργήσει ώστε να μην εξελιχθεί σε «νέα αθετημένη υπόσχεση».

Ωστόσο, στο Πακιστάν υπάρχουν και οι φωνές που ζητούν να υιοθετηθεί μία λιγότερο άκαμπτη στάση και να δοθεί περισσότερος χρόνος στους Αφγανούς για να φύγουν.

Είναι άγνωστο εάν οι Αφγανοί φύγουν από το Πακιστάν αλλά εάν συμβεί αυτό, ο κίνδυνος να έρθουν στην Ελλάδα είναι υπαρκτός και σημαντικός.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ