Για πρώτη φορά μίλησε για παραχώρηση ουκρανικών εδαφών στην Ουκρανία το ΝΑΤΟ, καθώς ο Στιαν Τζένσεν, διευθυντής του γραφείου του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, υποστήριξε ότι ίσως αυτή είναι η λύση για να μπορέσει το Κίεβο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. 

«Πιστεύω ότι η λύση μπορεί να είναι η Ουκρανία να εγκαταλείψει εδάφη και να λάβει ως αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει μόνη της πότε και υπό ποιες συνθήκες θέλει να διαπραγματευτεί», ανέφερε σύμφωνα με την νορβηγική εφημερίδα Verdens Gang, την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Όταν ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη της για να επιτύχει ειρήνη με τη Ρωσία και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο μέλλον, ο Τζένσεν φέρεται να είπε ότι «το μεταπολεμικό καθεστώς της Ουκρανίας βρίσκεται ήδη υπό διαπραγμάτευση» και το θέμα της εκχώρησης εδαφών στη Ρωσία έχει ήδη τεθεί. «Δεν λέω ότι αυτό θα έπρεπε να συμβεί. Αλλά αυτή μπορεί να είναι μια πιθανή λύση», διευκρίνισε.

Μόσχα: «Να αναγνωριστούν οι εδαφικές πραγματικότητες»

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλουζίν δήλωσε στο TASS νωρίτερα ότι η διευθέτηση της σύγκρουσης απαιτεί επιβεβαίωση των «θεμελιωδών στοιχείων της κυριαρχίας της Ουκρανίας» – το ουδέτερο, εκτός μπλοκ και μη πυρηνικό της καθεστώς. Εκτός από αυτό, σύμφωνα με τα λόγια του Γκαλουζίν, είναι απαραίτητο να «αναγνωριστούν οι νέες εδαφικές πραγματικότητες, να διασφαλιστεί η αποστρατικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πολιτών και των εθνικών της μειονοτήτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Η δήλωση που φέρεται να έκανε ο Στιαν Τζένσεν δεν έχει έως στιγμής διαψευστεί από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ