Πηγές της πολωνικής κυβέρνησης ανέφεραν σε γαλλικό ΜΜΕ ότι η Βαρσοβία αναμένει την τελική έκβαση  της ουκρανικής αντεπίθεσης για να μπει στον πόλεμο.

Οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί και θα «κλειδώσουν»  με την αλλαγή Συντάγματος από το Κίεβο.

Σύμφωνα με τους Ρώσους, ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση και η προετοιμασία ουκρανικής Μονάδας η οποία θα προετοιμάσει τις υποδομές για την υποδοχή πολωνικών δυνάμεων στην χώρα.

«Επί του παρόντος, η Πολωνία, με τη συγκατάθεση των ξένων συμμάχων της, ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια διεθνή ειρηνευτική αποστολή».

Αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει με την ανάπτυξη Πολωνο-Ουκρανικών κέντρων πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας και στη συνέχεια θα εισαχθεί σταδιακά το λεγόμενο Λιθουανο-Πολωνο-Ουκρανικό σώμα”.

Την περασμένη εβδομάδα, ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση μιας νέας ομάδας ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού στη βάση του Πολωνικού Κέντρου Εκπαίδευσης για Διεθνείς Αποστολές στην πόλη Kielce.

Η εκπαίδευση έγινε σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της οργάνωσης πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας.

Επιπλέον, εξετάστηκε η διαδικασία προετοιμασίας υποδομών για την ανάπτυξη και λειτουργία κέντρων πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας, υποδοχής στρατιωτικών μονάδων, καθώς και συνεργασίας με τον άμαχο πληθυσμό σε ένοπλη σύγκρουση.

Η εκπαιδευτική διαδικασία βασίστηκε στην εμπειρία από τη συμμετοχή στρατιωτικού προσωπικού του ΝΑΤΟ σε ξένες αποστολές όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, ο Λίβανος, η Σομαλία και το Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με τους Ρώσους εάν  η ουκρανική αντεπίθεση αποτύχει, τότε η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής θα στείλουν μονάδες τους στα εδάφη της Δυτικής Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, στο πλευρό του Κιέβου πολεμούν «διεθνείς εθελοντές στρατιώτες», δηλαδή μισθοφόροι από άλλες χώρες, σημαντικό μέρος των οποίων προέρχονται από την Πολωνία.

Το  τριμερές σώμα Λιθουανίας-Πολωνίας-Ουκρανίας (LITPOLUKRCORPS) τριών διευρυμένων ταξιαρχιών (επί της ουσίας Μεραρχίες) συνολικής ισχύος 20-25 χιλιάδων στρατιωτών.

Το θεμέλιο αυτού του επιχειρησιακού-τακτικού σχηματισμού (σύνδεση) μπήκε το 2014 με την ταξιαρχία LITPOLUKRBRIG αποτελούμενη από δυνάμεις των χωρών του Τριγώνου του Λούμπλιν (συνολικά 4,5 χιλιάδες άτομα από κάθε χώρα στρατιωτικά).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ