Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσακόφ, επισημοποίησε την επίσκεψη του πρόεδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν τον Φεβρουάριο στην Τουρκία και τις συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ναι, μία επίσκεψη ετοιμάζεται», είπε ο Ουσάκοφ σε δημοσιογράφους στην Αγία Πετρούπολη, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη.

Ο Ρώσος αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία θα είναι ένα από τα βασικά σημεία της συνάντησης Πούτιν – Ερντογάν, ενώ οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν και για την εξέλιξη στην κατασκευή του ρωσοτουρκικού πυρηνικού σταθμού του Ακουγιού.

Ο Ουσάκοφ δήλωσε, επίσης, ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

«Απαντάμε σε αιτήματα από διάφορες χώρες σχετικά με την ετοιμότητά μας και λέμε ότι ήμασταν έτοιμοι από την αρχή, και δεν ήμασταν εμείς που διακόψαμε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Και τώρα είμαστε έτοιμοι, αλλά δεν υπάρχει κανένας να μιλήσουμε, γιατί η ουκρανική πλευρά αρνείται να διαπραγματευτεί με τους Ρώσους», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχες δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Πούτιν στην Τουρκία βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Ο Ερντογάν έχει συναντηθεί με τον Πούτιν τέσσερις φορές από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και έχει τακτικές συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η τελευταία διμερής συνάντηση των δύο ηγετών έγινε στις 4 Σεπτεμβρίου 2023, όταν ο Ερντογάν επισκέφθηκε το Σότσι, στη Ρωσία, με κύριο θέμα συζήτησης τη συμφωνία για τις εξαγωγές των σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει εδώ και καιρό τις συνομιλίες μεταξύ των δύο ανδρών και έχει προσφερθεί αρκετές φορές να αναλάβει η χώρα του τον ρόλο του διαμεσολαβητή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ