Η Κίνα δημιουργεί έναν στόλο πολεμικών αλλά και εμπορικών πλοίων για να εισβάλει στην Ταϊβάν, αναφέρει σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ η βρετανική Telegraph.

Ενώ ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) δεν διαθέτει τον αριθμό των αμφίβιων αποβατικών σκαφών που απαιτούνται για να οργανώσει μια απόβαση ευρείας κλίμακας, θα μπορούσε να οργανώσει μια τέτοια επιχείρηση, μέσω γιγαντιαίων ferries, το καθένα εκ των οποίων δύναται να μεταφέρει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα.

«Οι αμφίβιες αποβάσεις υπό πυρά είναι από τους πιο δύσκολους στρατιωτικούς ελιγμούς», δήλωσε ο Ρέι Πάουελ, διευθυντής του SeaLight, ενός project του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ που επικεντρώνεται στις γκρίζες ζώνες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Τα εμπορικά οχηματαγωγά «θα ήταν κανονικά κακές επιλογές για μια τέτοια αποστολή», αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μαζική μεταφορά στρατευμάτων μέσω του στενού της Ταϊβάν μετά την καταστροφή της παράκτιας άμυνας ή για να συντρίψουν τον στρατό του νησιού «με τεράστια ισχύ».

Το Πεκίνο πραγματοποίησε διήμερες στρατιωτικές ασκήσεις στα ύδατα γύρω από την Ταϊβάν την Πέμπτη 23/5 με αντικειμενικό σκοπό την «ισχυρή τιμωρία» για τις «αποσχιστικές ενέργειες» των αρχών του νησιού.

Ήταν η τρίτη σειρά ασκήσεων περικύκλωσης του νησιού τα τελευταία δύο χρόνια.

«Προτρέπουμε την Κίνα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σταματήσει να υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και πέρα από αυτήν», δήλωσε στη δική του διπλωματική αντίδραση το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της και έχει δεσμευτεί να θέσει το νησί υπό τον έλεγχό της, επί τη βάσει του δόγματος της μιας Κίνας.

Ως προς αυτό το σχέδιο, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι ο Σι Τζινπίνγκ έχει διατάξει το Ναυτικό του PLA να βρίσκεται σε ύψιστη ετοιμότητα, προκειμένου να καταλάβει το νησί μέχρι το 2027.

Προφανώς, ο Στρατός της Ταϊβάν είναι υποδεέστερος από τον Στρατό της Κίνας, αλλά προστατεύεται από ένα δύσβατο ορεινό έδαφος και το θαλάσσιο στενό της Ταϊβάν μήκους 110 μιλίων. 

Το κινεζικό Ναυτικό διαθέτει ήδη τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο κι έχει επίσης ναυπηγήσει δεκάδες πλοία διπλής χρήσης ικανά να δρουν σε καιρό ειρήνης αλλά και σε πόλεμο.

Πριν από μια περίπου δεκαετία, το Πεκίνο είχε παράσχει τεχνικές οδηγίες στους ναυπηγούς του, βάσει των οποίων θα δινόταν σε πολλά από τα πολιτικά πλοία η δυνατότητα να επιχειρούν παράλληλα και σε στρατιωτικου τύπου συνθήκες.

Εκτιμάται ως εκ τούτου από τη Δύση ότι το Πεκίνο έχει ενσωματώσει ferries, δεξαμενόπλοια και πλοία cargo οργανικά στο Ναυτικό, σύμφωνα με μια έκθεση από το Ινστιτούτο Ναυτικών Σπουδών του Ναυτικού Πολέμου της Κίνας των ΗΠΑ.

Ο Tom Shugart, αναλυτής στο think tank Center for a New American Security, εκτίμησε το 2022 ότι τα εμπορικά πλοία της Κίνας θα μπορούσαν να αυξήσουν δραματικά την χωρητικότητα στρατιωτικού υλικού που μπορεί να μετακινηθεί δίνοντάς στο Ναυτικό την ικανότητα να μεταφέρει περίπου 300.000 στρατεύματα και τα αντίστοιχα οχήματά τους από τα στενά της Ταϊβάν σε περίπου 10 ημέρες. 

«Τόσο η CIA όσο και η ταϊβανέζικη υπηρεσία πληροφοριών θα πρέπει να αρχίσουν να παρακολουθούν την εμπορική ναυτιλία της Κίνας ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που παρακολουθούν τα πολεμικά της πλοία», έγραψε ο αναλυτής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ