Τα Σκόπια, ανακοίνωσαν πως υπέγραψαν συμβόλαιο με την ιταλική εταιρεία «Leonardo Helicopters» για την προμήθεια, οκτώ ελικοπτέρων και συγκεκριμένα, τεσσάρων τύπου AW149 και τεσσάρων τύπου AW169M.

Στις 26 Μαρτίου υπουργός άμυνας των Σκοπίων Σλαβτσάνκα Πετρόβσκα και ο αντιπρόεδρος της Leonardo Σίζαρ Κάτσα, υπέγραψαν συμβόλαιο για τον εξοπλισμό της αεροπορικής ταξιαρχίας του σκοπιανικού Στρατού με ελικόπτερα ιταλικής παραγωγής.

Τα Σκόπια είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να αποκτήσουν ελικόπτερα μέσω μίας διακυβερνητικής συμφωνίας στα τέλη του φετινού Ιανουαρίου. Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τον καθορισμό του εξοπλισμού που θα φέρουν τα ελικόπτερα, η κοινοβουλευτική επιτροπή άμυνας και ασφαλείας του βαλκανικού κράτους συμφώνησε στο πρόγραμμα απόκτησης των ελικοπτέρων με προϋπολογισμό περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Το υπουργείο άμυνας των Σκοπίων ανακοίνωσε πως εκτός από την παράδοση των αεροσκαφών μεταξύ Αυγούστου 2026 και τέλη 2028, το συμβόλαιο περιλαμβάνει επίσης την παράδοση επιπλέον υπηρεσιών, όπως προσομοιωτή για την εκπαίδευση προσωπικού και την κατασκευή ενός νέου υπόστεγου στην αεροπορική βάση Πέτροβετς.

Η νέα αυτή υποδομή θα αποτελέσει την βάση των ιταλικών ελικοπτέρων που θα αποκτήσουν οι Σκοπιανοί.

Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε τον ακριβή εξοπλισμό και τα οπλικά συστήματα που θα διαθέτουν τα ελικόπτερα των Σκοπιανών.

Υπάρχει το ενδεχόμενο να μην φέρουν κανένα οπλικό σύστημα, δηλαδή να μην είναι καθόλου οπλισμένα. Αυτό που ξέρουμε βέβαια είναι πως στον Στρατό τους θα αντικαταστήσουν τα σοβιετικής παραγωγής επιθετικά ελικόπτερα τύπου Mil Mi-8/17 και Mi-24V που χρησιμοποιούνται σήμερα στην χώρα ως μεταγωγικές και επιθετικές πλατφόρμες.

Να τονιστεί πως το συμβόλαιο που υπογράφηκε μεταξύ των Σκοπίων και της ιταλικής Leonardo είναι η μεγαλύτερη αγορά αμυντικού εξοπλισμού στην ιστορία της χώρας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2019 και άλλα υποψήφια ελικόπτερα που μελετούσαν οι Σκοπιανοί ήταν οι τύποι H145M, H215M και H225M της Airbus, το ελικόπτερο 412M της Bell και το UH-60M Black Hawk της Sikorsky.

Όσον αφορά την τελική επιλογή τους, δηλαδή το AgustaWestland AW149 και AW169M, πρόκειται για πολυχρηστικά στρατιωτικά ελικόπτερα μεσαίας και μικρής μεταφορικής ικανότητας αντίστοιχα. Το AW149 πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση το 2009, ενώ το AW169 τρία χρόνια αργότερα, το 2012.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ