Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι έφρασαν επί ουκρανικού εδάφους τα άρματα μάχης Leopard 2 και τα ΤΟΜΑ Marder, τα οποία ήταν προγραμματισμένο να παραλάβει ο ΕΣ στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δυνάμεων του Κιέβου.

Ο αριθμός των αρμάτων μάχης είναι αυξημένος σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις καθώς το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την αποστολή 18 αρμάτων αντί των 14 που είχε ανακοινωθεί.

Ακόμη έγινε γνωστό ότι αφίχθησαν και 40 ΡΟΜΑ  Marder τα οποία ήταν να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά τελικά κατέληξαν στην Ουκρανία!

Πιο συγκεκριμένα η Γερμανία είχε συμφωνήσει με την Ελλάδα την παραχώρηση 40 ΤΟΜΑ Marder 1A3 έναντι της αντίστοιχης παραχώρησης στην Ουκρανία ισάριθμων ΤΟΜΑ BMP-1.

Τελικά οι Γερμανοί προτίμησαν την απευθείας παραχώρηση Marder και όχι BMP-1 στην Ουκρανία, ζητώντας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να συμφωνήσει στην παραχώρηση των Marder που θα Επερνέ κανονικά η Ελλάδα.

Έτσι ο ΕΣ έχει μείνει με 13 οχήματα και τα υπόλοιπα κατέληξαν στα χέρια του Ζελένσκι.

Πηγή των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας, που κλήθηκε να σχολιάσει σχετική πληροφορία του Spiegel, επιβεβαίωσε πως τα 18 άρματα μάχης Leopard 2 που είχε δεσμευτεί να παραχωρήσει η Γερμανία για να στηρίξει την Ουκρανία στον πόλεμο που της «κήρυξε» η Ρωσία έφτασαν στη χώρα αυτή.

Η Γερμανία συμφώνησε τον Ιανουάριο να δώσει αυτά τα άρματα, που θεωρούνται από τα καλύτερα στο οπλοστάσιο των δυτικών χωρών.

Ο γερμανικός στρατός εκπαίδευε τα ουκρανικά πληρώματα που θα χειρίζονται τα Marder επί πολλές εβδομάδες, σε στρατόπεδα στο Μίνστερ και το Μπέργκεν, στη βόρεια Γερμανία.

Εκτός από τα γερμανικά Leopard, έχουν ήδη φτάσει στην Ουκρανία και τρία που δώρισε στο Κίεβο η Πορτογαλία, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ