Αμερικανικό μαχητικό F-35A ή F-16 κατέρριψε τουρκικό UAV τύπου AnkaS πάνω από την Συρία το οποίο πετούσε σε αποστολή συλλογής πληροφοριών ή βομβαρδισμού θέσεων του SDF για λογαριασμό του τουρκικού Στρατού και των ισλαμιστικών οργανώσεων που ελέγχει η Άγκυρα.

Το τουρκικό UAV καταρρίφθηκε  από μαχητικό F-35 που ανήκε στην 421η Μοίρα της USAF.

Η κατάρριψη έγινε κοντά στην αμερικανική βάση Tall Tamr   στην  βορειοανατολική Συρία.

Η κατάρριψη του τουρκικού UAV θα φέρει νέα τριβή στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, καθώς οι Τούρκοι θεωρούν ότι μπορούν να πετούν οπουδήποτε στην Συρία, όπως και…  οι Αμερικανοί βέβαια.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι δεν ήταν F-35 αλλά F-16.

Άσχετα  απο τον τύπο του αεροσκάφους της USAF που χρησιμοποιήθηκε είναι η πρώτη φορά που αμερικανικό μαχητικό καταρρίπτει τουρκικό UAV, που επιχειρούσε για λογαριασμό της Τουρκίας.

Από την πλευρά της η Τουρκία ανακοίνωσε μέσω ανώνυμης πηγής του υπουργείου Άμυνας ότι το τουρκικό Anka-S δεν ήταν… δικό της.

Το Anka-S είναι μια διαμόρφωση σειριακής παραγωγής του UAV Anka. Είναι εξοπλισμένο με κεραία SATCOM και εθνικό υπολογιστή ελέγχου πτήσης. Όπως το Block A και το Block B, το Anka-S τροφοδοτείται από κινητήρα  Thielert Centurion 2.0S. Ταυτόχρονα η τουρκική βιομηχανία ΤΕΙ (Turkish Engine Industries )  έχει αναπτύξει εγχώρια τους κινητήρες TEI PD170 και PD180st που είναι ικανοί να προωθούν το Anka.

Το Anka σε ορισμένες εκδόσεις του μπορεί να φέρει και  οπλισμό όπως βλήματα MAM,  ρουκέτες Cirit, ή Bozok ή τον Α/Τ πύραυλο L-UMTAS.

https://twitter.com/Aleksandros111/status/1709948312043102313

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ