Ένοπλη ομάδα προσκείμενη στη de facto κυβέρνηση της Συρίας επιτέθηκε στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ.

Η βάση, στην παραθαλάσσια επαρχία της Λαττάκειας, μετατράπηκε σε καταφύγιο χιλιάδων ανθρώπων που τράπηκαν σε φυγή για να σωθούν από το κύμα βίας με θρησκευτικά κίνητρα το οποίο άφησε πίσω του πάνω από 1.700 νεκρούς τον Μάρτιο — επρόκειτο κυρίως για μέλη των Αλαουιτών και των Ελληνορθοδόξων

Ο πρώην πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, που ανήκει στη μειονότητα των Αλαουιτών κι ανατράπηκε τον Δεκέμβριο από τους εξτρεμιστές ισλαμιστές αντάρτες, κατέφυγε στη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει έδρα τη Βρετανία και βασίζεται σε δίκτυο πηγών στη Συρία, «ένοπλη οργάνωση προσκείμενη στις νέες αρχές εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της βάσης και ορισμένα μέλη (της) κατάφεραν να παρεισφρήσουν» σε αυτήν.

Η ΜΚΟ, η οποία δεν έδωσε καμιά άλλη διευκρίνιση για την οργάνωση, έκανε λόγο για «συγκρούσεις με βαριά όπλα» και ενεργοποίηση «σειρήνων συναγερμού στο εσωτερικό της βάσης».

Δεν έκανε λόγο για θύματα.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης.

«Η επίθεση διήρκεσε μια ώρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτης μάρτυρας που ζει κοντά στην εγκατάσταση.

«Ακούγονταν πυρά και οβίδες» ενώ «πέταγαν drones στον τομέα».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 2.500 Σύροι πολίτες βρίσκονται στο εσωτερικό της βάσης.

Η Ρωσία –η στρατιωτική υποστήριξη της οποίας επέτρεψε στον Άσαντ να παραμείνει στην εξουσία για 14 χρόνια εμφυλίου πολέμου– έχει δυο βάσεις, στρατηγικής σημασίας, στη συριακή επικράτεια.

Ρωσική αντιπροσωπεία μετέβη στη Συρία τον Ιανουάριο για επαφές με τις νέες de facto αρχές.

Τον Φεβρουάριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Σύρο προσωρινό πρόεδρο Άχμαντ αλ Σάρα, την υποστήριξή του στην «ενότητα και την εθνική κυριαρχία» της Συρίας.

Τον Δεκέμβριο ο Άχμαντ αλ Σάρα διαβεβαίωνε ότι δεν θέλει «η Ρωσία να εγκαταλείψει τη Συρία όπως εύχονται κάποιοι».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ