Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping είπε ότι η Ταϊβάν θα επανενωθεί με την Κίνα. Εν τω μεταξύ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας συναντήθηκε με τους στρατιωτικούς διοικητές του την τελευταία ημέρα του 2023 και τους είπε «να εξοντώσουν τους εχθρούς της Βόρειας Κορέας εάν αυτοί επιλέξουν στρατιωτική αντιπαράθεση»

Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Xi επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία, τα πολιτιστικά και αθλητικά επιτεύγματα της Κίνας μαζί με την οικονομική ανάκαμψη της χώρας του  και την επιδίωξη ανάπτυξης και διασφάλισης της ασφάλειας σε ένα έτος που σηματοδοτεί την 75η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Είπε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο.

«Η Κίνα σίγουρα θα επανενωθεί και όλοι οι Κινέζοι και στις δύο πλευρές του στενού της Ταϊβάν θα πρέπει να δεσμεύονται από μια κοινή αίσθηση σκοπού και να μοιράζονται τη δόξα της αναζωογόνησης του κινεζικού έθνους», είπε ο Σι, αν και δεν υπαινίχθηκε πότε και πώς. θα γίνει η «επανένωση» αυτή.

Η Ταϊβάν θα διεξαγάγει εκλογές στις 13 Ιανουαρίου, μέχρι στιγμής η Κίνα δεν έχει πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας δραστηριότητα γύρω από το νησί κατά την προεκλογική περίοδο. Στην ομιλία του, ο Σι δεν έκανε καμία αναφορά στον κινεζικό στρατό ή στις τρέχουσες παγκόσμιες υποθέσεις στο μήνυμά του, πέρα από το να πει: «Καθώς σας μιλάω, οι συγκρούσεις εξακολουθούν να μαίνονται σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Εμείς οι Κινέζοι γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει ειρήνη. Θα συνεργαστούμε στενά με τη διεθνή κοινότητα για το κοινό καλό της ανθρωπότητας, θα οικοδομήσουμε μια κοινότητα με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα και θα κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για όλους».

Το μήνυμα του Xi δεν ανέφερε τις αξιώσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας και Ανατολικής Κίνας. Οι διεκδικήσεις της Κίνας σε αυτές τις περιοχές – μαζί με το ζήτημα της Ταϊβάν – αναμένεται να έρθουν ξανά στο προσκήνιο το 2024, θέτοντας μια πρόκληση για τις ΗΠΑ και τους εταίρους τους στον Ινδο-Ειρηνικό.

Ανατολικότερα, ο ανώτατος ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκε με τους ανώτατους στρατιωτικούς του διοικητές την Κυριακή στο γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος της Κορέας (WPK) και τους είπε «να εξοντώσουν τους εχθρούς της Βόρειας Κορέας εάν επιλέξουν στρατιωτική αντιπαράθεση».

«Εάν ο εχθρός επιλέξει στρατιωτική σύγκρουση και πρόκληση κατά της ΛΔΚ, ο στρατός μας θα πρέπει να επιφέρει ένα θανατηφόρο πλήγμα για να τον εξολοθρεύσει, κινητοποιώντας όλα τα πιο σκληρά μέσα και δυνατότητες χωρίς δισταγμό» ανέφερε το κρατικό ελεγχόμενο KCNA.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είπε στους στρατιωτικούς του διοικητές ότι το περιβάλλον ασφαλείας στην κορεατική χερσόνησο πλησίαζε περισσότερο στην ένοπλη σύγκρουση και δεδομένης της φύσης των κινήσεων στρατιωτικής αντιπαράθεσης των ΗΠΑ και άλλων εχθρικών δυνάμεων, ήταν επείγον ο βορειοκορεάτης στρατός να βελτιώσει τις δυνάμεις  του προστατεύοντας την ασφάλεια και την ειρήνη της ΛΔΚ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ