Στη Μόσχα προωθείται η επιβολή βαρύτερων ποινών σε βάρος όσων «δυσφημούν», ή «συκοφαντούν» αυτούς που πολεμούν εν ονόματι της Ρωσίας.

Μολονότι ήδη σήμερα αν κανείς «δυσφημεί» τον ρωσικό στρατό αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης, στο μέλλον αυτό θα αφορά όλους όσοι συμμετέχουν στις εχθροπραξίες, συμπεριλαμβανομένων των μισθοφόρων της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, του προσωπικού στρατού του Γεβγκένι.

Η βαρύτερη ποινή για τη «δυσφήμιση» των Ρώσων μαχητών θα αυξηθεί από τα πέντε χρόνια φυλάκιση στα επτά χρόνια κάθειρξη. Καθώς οι επικρίσεις για τις ενέργειες του ρωσικού στρατού συνεχίζουν να είναι συχνές παρά τη δρακόντεια νομοθεσία, η απειλή βαρύτερων ποινών σκοπός είναι να τις αποτρέπει.

Ο Πριγκόζιν, που θεωρείται πως έχει στενή σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, απαίτησε προσωπικά να αλλάξει η νομοθεσία.

Ο πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου Βιατσέσλαβ Βαλόντιν ανέλαβε πρωτοβουλία για αυτό, αρχικά έκανε λόγο για την επιβολή ποινών ως και 15 ετών κάθειρξης.

Σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση αυτή εγκρίθηκε ήδη σε πρώτη ανάγνωση. Η ψήφισή του κατ’ άρθρον αναμένεται σήμερα και η έγκρισή του στο σύνολο τη 14η Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ