Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε στην επίσημη ιστοσελίδα του βίντεο το οποίο καταγράφει ταχείες αλλαγές θέσεων σε εκτοξευτές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων RS-24 Yars. 

Οι μετακινήσεις αυτές φαίνεται πως έγιναν στο πλαίσιο των γενικευμένων ασκήσεων ετοιμότητας των μονάδων των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων της Ρωσίας, ωστόσο οι νέες άγνωστες θέσεις διατηρούνται από τους εκτοξευτές, σύμφωνα με αναφορές. 

Οι RS-24 είναι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι (ICBM) εξοπλισμένοι με πολλαπλές ατομικές κεφαλές (MIRV) που μπορούν να πλήξουν πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα.

Οι πύραυλοι αυτοί έχουν ακτίνα δράσης που ξεπερνά τα 11.000 χιλιόμετρα και είναι ικανοί να διαπεράσουν ακόμα και τα πλέον σύγχρονα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Τα συστήματα αυτά είναι σχεδιασμένα για κινητή εκτόξευση, επιτρέποντας έτσι μεγαλύτερη ευελιξία και δυσκολία εντοπισμού από τον εχθρό.

Η Ρωσία έχει ενισχύσει την ετοιμότητα αυτών των μονάδων μέσω τακτικών ασκήσεων και δοκιμαστικών εκτοξεύσεων, διασφαλίζοντας την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα των πυραύλων RS-24 σε συνθήκες πραγματικού πολέμου.

Οι στρατιωτικές αρχές της Ρωσίας διατηρούν τις μονάδες RS-24 σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, με έμφαση στην ταχεία ανταπόκριση σε περίπτωση απειλής.

Οι συνεχείς αναβαθμίσεις και η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών εξασφαλίζουν ότι οι πύραυλοι αυτοί παραμένουν ένα από τα πιο εξελιγμένα όπλα στο ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ