Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, δήλωσε σήμερα Πέμπτη 3 Αυγούστου πως οι μαχητές της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων Wagner μεταφέρονται κοντά στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ για να αποσταθεροποιήσουν τη στρατιωτική συμμαχία.

Οι στρατιώτες της Wagner ξεκίνησαν να εκπαιδεύονται μαζί με τον εθνικό Στρατό της Λευκορωσίας, αναγκάζοντας την Πολωνία να αρχίσει να μετακινεί πάνω από 1.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα.

Την Τρίτη, κατηγόρησε τη Λευκορωσία ότι παραβιάζει τον εναέριο χώρο της με στρατιωτικά ελικόπτερα.

«Χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι ο αριθμός των προκλήσεων θα αυξηθεί», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι ύστερα από συνάντηση με τον Λιθουανό πρόεδρο Γκιτάνας Ναουσέντα στην ανατολική Πολωνία.

«Η οργάνωση Wagner είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και μετακινούνται στην ανατολική πτέρυγα για να την αποσταθεροποιήσουν».

Οι πολιτικοί συναντήθηκαν στον διάδρομο του Σουβάλκι, μια αραιοκατοικημένη αλλά στρατηγικά σημαντική περιοχή του πολωνικού εδάφους μεταξύ της Λευκορωσίας και του ρωσικού θύλακα Καλίνινγκραντ που ενώνει τις χώρες της Βαλτικής με άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο Ναουσέντα δήλωσε ότι αριθμός των μαχητών Wagner στη Λευκορωσία θα μπορούσε να ξεπερνά τους 4.000.

«Δεν πρέπει μόνο να μιλήσουμε για τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο αλλά επίσης…τι θα πρέπει να γίνει εάν αυτή η κατάσταση γίνει ακόμα πιο περίπλοκη, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των συνόρων με τη Λευκορωσία», δήλωσε ο Ναουσέντα.

«Αυτό θα πρέπει να γίνει με συντονισμένο τρόπο μεταξύ της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας».

Η Λευκορωσία επέτρεψε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει το έδαφός της ως εφαλτήριο για την επέμβαση στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει στείλει δικά της στρατεύματα στον πόλεμο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ