Πώς ένα ηλεκτρομαγνητικό «κύμα» από το διάστημα «έσβησε» Ισπανία και Πορτογαλία
Η εκτόξευση των τριών μυστικών δορυφόρων και το παράξενο αντικείμενο που μετέφεραν

Το απόλυτο black out που έλαβε χώρα σε Ισπανία και Πορτογαλία και οι μη ικανοποιητικές εξηγήσεις από την ισπανική κυβέρνηση περί «υπερφόρτωσης των δικτύων» και περί «ταλαντώσεων των καλωδίων λόγω θερμικών μεταβολών» δημιούργησαν σοβαρές υποψίες ότι πίσω από ότι συνέβη πιθανότατα κρύβεται μία εξελιγμένη ρωσική επιχείρηση με την οποία οι δύο χώρες «έσβησαν» ενεργειακά από ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα.
Η Ρωσία έχει ξεκινήσει να αναπτύσσει όπλα που θα λειτουργούν από τους δορυφόρους και προς την επιφάνεια του πλανήτη.
Εργάζεται πάνω σε αυτό με απόλυτη μυστικότητα καθώς στη Μόσχα ξέρουν ότι οι πόλεμοι του μέλλοντος θα ξεκινούν πρωτίστως από το διάστημα.
Στα μέσα Μαρτίου, τρεις δορυφόροι που ονομάζονται Kosmos, πυροδότησαν πολλά σενάρια ίντριγκας και συνωμοσίας, στους κύκλους παρακολούθησης του διαστήματος, μετά την άφεση ενός άγνωστου αντικειμένου σε τροχιά.
Συγκεκριμένα οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις εκτόξευσαν με επιτυχία έναν ελαφρύ πύραυλο Soyuz-2.1v για το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας στις 2 Φεβρουαρίου του 2025 από το κοσμοδρόμιο Πλέσετσκ στην περιοχή Αρχάγγελσκ, ο οποίος πύραυλος μετέφερε αυτούς τους τρεις μυστικούς δορυφόρους.
Απελευθέρωσαν στη συνέχεια ένα μυστηριώδες αντικείμενο σε τροχιά προκαλώντας το ενδιαφέρον μεταξύ των διαστημικών υπηρεσιών που όλες το εντόπισαν αλλά δεν ξέρουν τι είναι.
Οι τρεις δορυφόροι, με τις ονομασίες Kosmos 2581, 2582 και 2583, και των οποίων ο σκοπός είναι άγνωστος, έχουν επιδείξει ενδιαφέρουσα συμπεριφορά, ενώ βρίσκονται σε σχεδόν πολική τροχιά περίπου 585 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.
Τον Μάρτιο, οι δορυφόροι φάνηκαν να πραγματοποιούν πιθανές επιχειρήσεις εγγύτητας ή να κάνουν ελιγμούς κοντά σε άλλα αντικείμενα στο διάστημα, σύμφωνα με τον Jonathan McDowell, αστροφυσικό και ιχνηλάτη δραστηριότητας διαστημικών πτήσεων.
Μετά από αυτό, η Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ κατέγραψε ένα νέο αντικείμενο σε τροχιά, το οποίο πιθανώς απελευθερώθηκε από το Kosmos 2581 στις 18 Μαρτίου.
Η Ρωσία δεν έχει δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τους δορυφόρους και την αποστολή τους. Πολλές αποστολές του Kosmos είναι απόρρητες.
Το αντικείμενο που απελευθερώθηκε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών πειραμάτων, ή η εξάσκηση στόχων, ή δοκιμή κάποιας νέας τεχνολογίας.
Η πτήση τριάδων δορυφόρων σε σχηματισμό σε τροχιά δεν είναι ασυνήθιστη. Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες (για παράδειγμα, το Ναυτικό Σύστημα Επιτήρησης Ωκεανών) όσο και η Κίνα ( Yaogan ) έχουν εκτοξεύσει πολυάριθμα σύνολα τριπλών δορυφόρων.
Ωστόσο, μένει να φανεί τι κάνουν οι τρεις δορυφόροι Kosmos και ο νέος «σύντροφός» τους σε τροχιά.
Η Ρωσία πάντως δεν δίνει καμία πληροφορία.
Στο παρελθόν και πριν τον ουκρανικό πόλεμο οι Ρώσοι είχαν πραγματοποιήσει συνδυασμό επιχειρήσεων ηλεκτρονικού πολέμου και κυβερνοεπιθέσεων με στόχο το σύστημα ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας και είχαν προκαλέσει εκτεταμένα black outs.
Συνεπώς η τεχνογνωσία και η τεχνολογία υπάρχουν και εξελίσσονται συνεχώς.
Αυτό που συνέβη μοιάζει με μία δοκιμή δημιουργίας ηλεκτρομαγνητικών παλμών και εφαρμογής τους στην περίπτωση ενός γενικευμένου παγκοσμίου πολέμου.
Πόσο πιθανό είναι να βρίσκεται η Ρωσία πίσω από τις διακοπές ρεύματος στην Ισπανία και την Πορτογαλία με βάση ότι είχε συμβεί στο παρελθόν;
Περίπου 230.000 Ουκρανοί υπέστησαν διακοπές ρεύματος τον Δεκέμβριο του 2015 λόγω μιας συντονισμένης κυβερνοεπίθεσης που ανατέθηκε στη ρωσική ομάδα χάκερ Sandworm.
Ένα χρόνο αργότερα, το Κίεβο είδε περισσότερες διακοπές ρεύματος ως αποτέλεσμα μιας παρόμοιας επίθεσης που χρησιμοποίησε το κακόβουλο λογισμικό Industroyer, ανέφερε η SOFREP.
Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση για την εμπλοκή της Ρωσίας στις διακοπές ρεύματος στην Ισπανία και την Πορτογαλία.
Παρόλα αυτά η υπόνοια υπάρχει και την ενίσχυσε το γεγονός ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε χθες συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε σχετικά με τη διακοπή ρεύματος και συζήτησε με τους κορυφαίους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών.
Ο ίδιος ο Ισπανός πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε είπε ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά»!
Αν δεν υπήρχε κάτι πολύ σοβαρό πίσω από την ολοκληρωτική διακοπή ρεύματος τότε ο Ισπανός πρωθυπουργός δεν θα συνομιλούσε με τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εν ώρα χάους.
Το ερώτημα είναι αν η Μόσχα διαθέτει τέτοιες δυνατότητες.
Η Μόσχα έχει αναπτύξει σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (EW) που μπορεί να στοχεύσει με ακρίβεια στόχους στο έδαφος σύμφωνα με το Ria Novosti αλλά ας δούμε τι λένε οι Δυτικοί επ’αυτού.
Μετά από έναν αυξανόμενο αριθμό αναφορών από μια σειρά δυτικών πηγών που υπογραμμίζουν τις αλλαγές στο παιχνίδι των προηγμένων δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου (EW) της Ρωσίας στην συνεχιζόμενη προσπάθειά της στην Ουκρανία, ο David T. Pyne, ακαδημαϊκός της Ομάδας Εργασίας EMP και πρώην αξιωματικός του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, αποκάλυψε πρόσφατα πολλά πράγματα σχετικά με τις επικρατούσες αξιολογήσεις των δυνατοτήτων της Ρωσίας.
«Η Ρωσία διαθέτει τα πιο ικανά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου στον κόσμο, με τις μεγαλύτερες εμβέλειες και τους πιο ισχυρούς παρεμβολείς GPS και ραδιοσυχνοτήτων από οποιοδήποτε έθνος», δήλωσε, προσθέτοντας ότι είχε εντυπωσιαστεί από «την ταχύτητα με την οποία τα ρωσικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας μπόρεσαν να προσαρμοστούν στα νέα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που έχουν εισαχθεί στη ουκρανική σύγκρουση».
Οι αναφορές του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, από την εποχή της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης, έχουν επανειλημμένα τονίσει τη σημασία του ηλεκτρονικού πολέμου, ο οποίος έχει παράσχει ένα ασύμμετρο μέσο αντιμετώπισης συμβατικά ανώτερων δυνάμεων για την αντιστάθμιση της απώλειας ισοτιμίας με το ΝΑΤΟ.