Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ δήλωσε σήμερα πως ο στρατός γνώριζε πως ένας πύραυλος κατευθυνόταν ενδεχομένως προς τη χώρα τον Δεκέμβριο, αλλά δεν ενημέρωσε την κυβέρνηση.

Πολωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τις τελευταίες ημέρες πως το στρατιωτικό αντικείμενο που είχε βρεθεί σε δάσος στη βόρεια Πολωνία τον Απρίλιο ήταν ένας ρωσικός πύραυλος KH-55 και πως οι πολωνικές αρχές είχαν δει ένα αντικείμενο να εισέρχεται στον εναέριο χώρο της χώρας από τη Λευκορωσία τον Δεκέμβριο όμως στη συνέχεια έχασαν τα ίχνη του.

Ο Μπλάτσακ είπε πως ο έλεγχος τον οποίο ζήτησε έδειξε πως η επιχειρησιακή διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων είχε λάβει πληροφορίες από την Ουκρανία για το αντικείμενο, αλλά δεν ανέλαβε κατάλληλη δράση.

Ποιος πολιτικός αρχηγός, κατά τη γνώμη σας, έδωσε τις πιο πειστικές και ειλικρινείς απαντήσεις στο debate;

«Αποδείχθηκε πως στις 16 Δεκεμβρίου, το κέντρο αεροπορικών επιχειρήσεων που υπάγεται στην επιχειρησιακή διοίκηση έλαβε πληροφορίες από την ουκρανική πλευρά για ένα αντικείμενο που πλησίαζε τον πολωνικό εναέριο χώρο, που μπορεί να ήταν πύραυλος», είπε ο Μπλάστσακ.

«Σύμφωνα με τα ευρήματα του ελέγχου, η επιχειρησιακή διοίκηση απέτυχε να εκπληρώσει τα καθήκοντά της, να ενημερώσει εμένα (…) και άλλες υπηρεσίες αρμόδιες για τις διαδικασίες σχετικά με το αντικείμενο που εμφανίστηκε στον πολωνικό εναέριο χώρο».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι επανέλαβε σήμερα πως άκουσε για την ύπαρξη του στρατιωτικού αντικειμένου που βρέθηκε σε πολωνικό δάσος για πρώτη φορά τον Απρίλιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ