Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσι υποστήριξε ότι στρατιώτες της Wagner στη Λευκορωσία θα μπορούσαν να παρουσιαστούν ως μετανάστες και να εισέλθουν στην ΕΕ.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η Wagner θα μπορούσε να διευκολύνει την παράνομη μετανάστευση από τη Λευκορωσία, την οποία η Πολωνία περιγράφει ως «υβριδικό πόλεμο» σε βάρος της.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι οι μισθοφόροι της Wagner μπορεί να παριστάνουν τους συνοριοφύλακες της Λευκορωσίας για να βοηθήσουν τους μετανάστες να περάσουν στην ΕΕ, ή ακόμη και να προσποιηθούν ότι είναι οι ίδιοι μετανάστες για να εισέλθουν στην Ένωση.

Από την αρχή του έτους έχουν γίνει 16.000 προσπάθειες παράνομης εισόδου στην Πολωνία από τη Λευκορωσία, είπε ο Μοραβιέτσκι, αν και η Frontex μιλά για περίπου 2.300 προσπάθειες ως τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον Πολωνό πρωθυπουργό, περίπου 100 στρατιώτες της Wagner έχουν μετακινηθεί κοντά στην πόλη Γκρόντνο, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα Πολωνίας και Λιθουανίας.

Μετά την ανταρσία τον περασμένο Ιούνιο, χιλιάδες μαχητές της Wagner μετακινήθηκαν στην Λευκορωσία. Η Πολωνία θεωρεί αυτή την παρουσία ως δυνητική απειλή και για τον λόγο αυτό επιδιώκει να ενισχύσει την ανατολική πλευρά της, όπως σημειώνει το BBC.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας δήλωσε ότι η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία θα μπορούσαν να αποφασίσουν από κοινού να κλείσουν τα σύνορά τους με τη Λευκορωσία, εάν υπήρχαν επεισόδια με την ομάδα Wagner κατά μήκος των συνόρων τους.

O ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει αρνηθεί ότι προκάλεσε μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη προσελκύοντας επίδοξους μετανάστες στα σύνορά της με τα κράτη της ΕΕ.

Επιπλέον έχει δηλώσει ότι θα κρατήσει τους μαχητές της Wagner στο κεντρικό τμήμα της χώρας του. Αστειεύτηκε κιόλας λέγοντας ότι οι μαχητές «θέλουν να πάμε ταξίδι στα δυτικά, τη Βαρσοβία».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ