Ένα πιλότο της ΠΑ έστειλε η κυβέρνηση στο Κίεβο προκειμένου να συνδράμει στην εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων, αναφέρουν πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισημα. Ακόμη είναι άγνωστο σε ποια τοποθεσία εντός της Ουκρανίας,  γίνεται εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα F-16, και αν γίνεται, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Έλληνας Ιπτάμενος βρίσκεται στην Ουκρανία.

Αυτό γιατί στο πλαίσιο  του  «συνασπισμού εκπαίδευσης στο F-16», ενός διεθνούς συνασπισμού που συγκροτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2023 περιλαμβανόταν η συγκρότηση ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού κέντρου για μαχητικά F-16 στη Ρουμανία, με την ονομασία European F-16 Training Center (EFTC).

Το κέντρο, που άρχισε τη λειτουργία του στις 13 Νοεμβρίου 2023, εδρεύει στην 86η Αεροπορική Βάση «Lieutenant Aviator Gheorghe Mociorniță», της Αεροπορίας της Ρουμανίας. Η συγκρότηση του έγινε με χρηματοδότηση του συνόλου των μελών του συνασπισμού.

Επομένως η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα f-16 γίνεται κατά κύριο λόγο εκεί και  όχι στην Ουκρανία για ευνόητους λόγους, καθώς θα αποτελούσαν ελκυστικό στόχο για τους ρωσικούς  πυραύλους. Κατά συνέπεια η παρουσία του πιλότου της ΠΑ θα είχε περισσότερο νόημα στην Ρουμανία παρά στην Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ