Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι η Μόσχα θα πρέπει να διακόψει πλήρως τις  διπλωματικές  της σχέσεις  την Πολωνία εν μέσω μιας διευρυνόμενης διπλωματικής διαμάχης για ένα κτίριο της ρωσικής πρεσβείας στη Βαρσοβία.

Η Πολωνική αστυνομία εμφανίστηκε στο ρωσικό σχολείο στην οδό Kieleckiej στη Βαρσοβία το πρωί του Σαββάτου σε κάτι που το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι ήταν μια προσπάθεια κατάσχεσης της περιουσίας και «κατάφωρη παραβίαση» της Σύμβασης της Γενεύης για τις διπλωματικές σχέσεις.

Ο Andrey Ordash, σύμβουλος υπουργού της Ρωσικής Πρεσβείας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι οι πολωνικές αρχές είχαν δώσει προθεσμία στις 7 μ.μ. Ώρα στη Μόσχα για το προσωπικό να εκκενώσει το κτίριο. Τα παιδιά ήταν μεταξύ 29 ατόμων στο σχολείο από τα οποία έπρεπε να αφαιρεθεί ο εξοπλισμός μέσα σε μια εβδομάδα.

Ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ αντέδρασε με οργή στην κατάσχεση από την Πολωνία σχολείου της ρωσικής πρεσβείας στη Βαρσοβία. Getty Images

Ο Μεντβέντεφ έγραψε στο Twitter ότι δεν βλέπει «δεν έχει νόημα η διατήρηση διπλωματικών σχέσεων με την Πολωνία» στην οποία «δεν υπάρχει κανένας άλλος παρά Ρωσόφοβοι στην εξουσία».

Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία «είναι γεμάτη από Πολωνούς μισθοφόρους, οι οποίοι θα πρέπει να εξοντωθούν ανηλεώς σαν βρωμερά ποντίκια».

Από την έναρξη της ευρείας κλίμακας εισβολής του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, ο Μεντβέντεφ, ο σημερινός αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, έχει χρησιμοποιήσει εμπρηστική ρητορική κατά της Δύσης και μάλιστα πρότεινε στη Μόσχα να πάει τον πόλεμο μέχρι τα σύνορά της με την Πολωνία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την κίνηση της Βαρσοβίας ως «θρασύτατη» και είπε ότι ενήργησε «πέρα από το πλαίσιο των πολιτισμένων διακρατικών σχέσεων».

Ορκίστηκε ότι θα υπάρξει «σκληρή αντίδραση και συνέπειες για τις πολωνικές αρχές και τα πολωνικά συμφέροντα στη Ρωσία».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ