Οι Χούθι βομβάρδισαν το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ με υπερηχητικό πύραυλο – Τεράστιος ο κρατήρας
Ισραηλινή παραδοχή: «Δεν μπορέσαμε να το αναχαιτίσουμε»

Οι Χούθι σε μια πράξη που τρομάζει το Ισραήλ, γιατί δείχνει τεχνολογική υπεροχή, βομβάρδισαν το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ με υπερηχητικό πύραυλο με τους ισραηλινούς να παραδέχονται ότι δεν μπόρεσαν να τον αναχαιτίσουν.
Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία πρώτων βοηθειών του Ισραήλ, οι τραυματίες είναι ένας άνδρας 50 ετών και δύο γυναίκες, 54 και 38 ετών, σε καλή κατάσταση, οι οποίες χτυπήθηκαν από το ωστικό κύμα. Ένας άνδρας 64 ετών τραυματίστηκε ελαφρά όταν χτυπήθηκε από ένα αντικείμενο που εκτοξεύθηκε από το σημείο της πρόσκρουσης, ενώ άλλες δύο γυναίκες, 22 και 34 ετών, τραυματίστηκαν ελαφρά ενώ έτρεχαν για να βρουν καταφύγιο, σύμφωνα με την MDA.
Έτσι Χούθι εκτόξευσαν έναν ακόμη υπερηχητικό πύραυλο τύπου Palestine-2 κατά του Ισραήλ, στοχεύοντας σε στρατιωτικό στόχο νότια του Τελ Αβίβ όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί αν και τελικά ήταν το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν που δέχθηκε τα πυρά.
Ο πύραυλος φέρεται να έπεσε στην περιοχή του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ, με συνέπεια να τραυματιστεί ελαφρά ένα άτομο, το οποίο βρισκόταν στον χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου.
Ο πύραυλος των Χούθι, τον οποίο ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι προσπάθησε να αναχαιτίσει χωρίς τελικά να τα καταφέρει, έπεσε σε ένα αλσύλλιο, εντός της περιμέτρου του αεροδρομίου.
Στο μεταξύ, το αεροδρόμιο διέκοψε προσωρινά τις απογειώσεις και τις προσγειώσεις μετά την πρόσκρουση του πυραύλου.
Footage from Ben Gurion Airport in Tel Aviv following a ballistic missile launch from Yemen. pic.twitter.com/vwV0v0EYhx
— Clash Report (@clashreport) May 4, 2025
Από τη στιγμή που εντοπίστηκε η εκτόξευση του πυραύλου από την Υεμένη μέχρι την άφιξή του στον ισραηλινό εναέριο χώρο μεσολάβησαν μερικά λεπτά. «Είναι σε εξέλιξη έρευνα σχετικά με την πρόσκρουση στην περιοχή του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν. Σύμφωνα με την κανονική διαδικασία, έχει επιβληθεί πάγωμα και δεν πραγματοποιούνται προσγειώσεις ή απογειώσεις», ανέφερε σε δήλωσή της η Αρχή Αεροδρομίων του Ισραήλ.
Footage from the scene of the Houthi missile impact at Ben Gurion Airport. pic.twitter.com/rvIQnPplbg
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) May 4, 2025
“Μπορείτε να δείτε τη ζώνη ακριβώς πίσω μας: κρατήρας έχει σχηματιστεί εκεί, διαμέτρου δεκάδων μέτρων και επίσης βάθους δεκάδων μέτρων”, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της κεντρικής περιοχής του Ισραήλ Γιαΐρ Χεζρόνι, σε βίντεο στο οποίο στο φόντο φαίνεται ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν.
Η κίνηση στο αεροδρόμιο επέστρεψε στο κανονικά μετά από λίγη ώρα.
Ο πύραυλος διανύοντας απόσταση 2.040 χιλιομέτρων σε μόλις 11,5 λεπτά, φέρεται να έφτασε στον στόχο του, παρά τις προσπάθειες του Ισραήλ να τον αναχαιτίσει.
Yemeni army announce launch of hypersonic missile at Israel
🔴 A hypersonic ballistic missile of the “Palestine 2” type was used in an attack on an Israeli military facility south of Jaffa.
🔴 The missile successfully hit the target and air defense systems were unable to… pic.twitter.com/67Mdad1lrS
— Sprinter Observer (@SprinterObserve) May 3, 2025
Οι σειρήνες ήχησαν σε διάφορες περιοχές του Ισραήλ, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα ή σοβαρές ζημιές.
Οι Χούθι δήλωσαν ότι οι επιθέσεις τους είναι πράξεις αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό και προειδοποίησαν ότι θα συνεχίσουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις μέχρι να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα στη Γάζα και να αρθεί ο αποκλεισμός.
Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μ.Νετανιάχου, δήλωσε ότι οι Houthi θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για τις επιθέσεις τους 7 φορές ισχυρότερο.
Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, όπως ο Palestine-2 πετούν με ταχύτητες άνω των 5 Mach, καθιστώντας τους εξαιρετικά δύσκολους στην ανίχνευση και αναχαίτιση από τα υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας, όπως το Iron Dome.
Δείξαμε την ικανότητά μας, λένε οι Χούθι
Ο Μοχάμεντ αλ-Μπουκάιτι, ανώτερος αξιωματούχος των Χούθι δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Al-Araby του Κατάρ ότι η οργάνωση απέδειξε την ικανότητά της να χτυπά ευαίσθητους στόχους στο Ισραήλ, χωρίς να έχει «κόκκινες γραμμές» στον αγώνα αυτό. Επιπλέον, ο Νάσερ αλ-Ντιν Ομάρ, επικεφαλής των μέσων ενημέρωσης των Χούθι, προειδοποίησε τις αεροπορικές εταιρείες να μην πραγματοποιούν πτήσεις στο Ισραήλ, δηλώνοντας ότι αυτό θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αεροσκαφών τους.
Η ανακοίνωση του Ισραηλινού Στρατού
«Πολλές προσπάθειες έγιναν για να αναχαιτιστεί ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη», διευκρίνισε ο ισραηλινός στρατός στην ανακοίνωσή του, στην οποία γνωστοποιεί την πτώση αντικειμένου στη ζώνη του αεροδρομίου, χωρίς να διευκρινίζει αν επρόκειτο για πύραυλο ή για τα συντρίμμια από την αναχαίτιση του βλήματος. «Το περιστατικό τελεί υπό διερεύνηση», σημειώνει.
Το χτύπημα συνδέεται με την Γάζα καθώς 60.000 έφεδροι στρατιώτες κλήθηκαν στα όπλα στο Ισραήλ με τη στρατιωτική ηγεσία να προετοιμάζει νέα εισβολή στη Γάζα, στο πρότυπο της πολιορκίας της Ράφα την στιγμή που οι Χούθι συνεχίζουν να εκτοξεύουν βαλλιστικούς πυραύλους κατά στρατιωτικών στόχων στο Ισραήλ.
⚡️JUST IN:
Israeli army is set to issue call-up orders tonight for 60,000 reservists in order to expand the military operation in the Gaza Strip.
The plan aims to reduce Gaza’s territory even further – Kan pic.twitter.com/qSK39mspc8
— S2FUncensored (@S2FUncensored) May 3, 2025
Σύμφωνα με το CNN, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων αντιστράτηγος Εγιάλ Ζαμίρ παρουσίασε την Παρασκευή στον Μπενιαμίν Νετανιάχου και στον υπουργό Άμυνας Ισραέλ Κατζ έχουν σχέδιο για την εντατικοποίηση της πίεσης στην Χαμάς.
Με βάση το δημοσίευμα, το σχέδιο προβλέπει επιχειρήσεις στη βόρεια και κεντρική Γάζα αντίστοιχες με εκείνες στο νότιο τμήμα και συγκεκριμένα όπως έγινε στη Ράφα, όπου αποκλείστηκε η περιοχή από οποιαδήποτε βοήθεια.
Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ, Kan 11, μετέδωσε ότι το σχέδιο του Ζαμίρ περιελάμβανε επίσης την εκκένωση αμάχων.
Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε ανησυχία στις οικογένειες των 59 Ισραηλινών ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα. Οι περισσότεροι από τους ομήρους είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια της φονικής επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Σημειώνεται, ότι οι διαπραγματεύσεις για τη διασφάλιση της απελευθέρωσης των υπόλοιπων ομήρων έχουν βαλτώσει εδώ και εβδομάδες.
Οι συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ έχουν επανειλημμένα καταρρεύσει.
Η Χαμάς απαιτεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα, ενώ το Ισραήλ έχει κατηγορήσει τη Χαμάς ότι απορρίπτει «λογικές προσφορές».
Οι ελπίδες για μια διπλωματική λύση φάνηκε να αμβλύνονται περαιτέρω, καθώς ο Νετανιάχου κατηγόρησε τους διαμεσολαβητές του Κατάρ ότι «παίζουν και τις δύο πλευρές» στις διαπραγματεύσεις και κάλεσε το κράτος του Κόλπου να «αποφασίσει αν είναι στο πλευρό του πολιτισμού ή αν είναι στο πλευρό της βαρβαρότητας της Χαμάς», υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ διεξάγει «έναν δίκαιο πόλεμο με δίκαια μέσα» στη Γάζα.
Δεν είναι σαφές τι προκάλεσε τον ισχυρισμό του Νετανιάχου, αλλά η δήλωση ακολουθεί αναφορές σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι το Κατάρ πίεσε τη Χαμάς να απορρίψει αιγυπτιακή πρόταση για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.