Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB ανακοίνωσε το Σάββατο ότι απέτρεψε υποστηριζόμενα από την Ουκρανία σχέδια για τη δολοφονία δύο προβεβλημένων Ρωσίδων δημοσιογράφων.

Όπως είπε η υπηρεσία, συνέλαβε την Παρασκευή έναν απροσδιόριστο αριθμό προσώπων που είχαν πραγματοποιήσει αναγνωριστικές επισκέψεις κοντά στα σπίτια και στον χώρο εργασίας της Μαργκαρίτα Σιμονιάν και της Ξένια Σόμπτσακ.

Δεν υπήρξε άμεσα σχόλιο από την Ουκρανία, η οποία στο παρελθόν  έχει κατηγορηθεί για  ανάμειξη σε δολοφονίες προσωπικοτήτων στην Ρωσία.

Το Interfax επικαλέστηκε την FSB σύμφωνα με την οποία οι συλληφθέντες παραδέχτηκαν ότι προετοίμαζαν επιθέσεις με στόχο τις δύο γυναίκες για λογαριασμό της Ουκρανίας και ότι τους είχαν υποσχεθεί αμοιβή 16.620 δολαρίων για την καθεμία.

Η Σιμονιάν, επικεφαλής του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού RT ανήρτησε ένα μήνυμα στο Telegram για το καταγγελλόμενο σχέδιο καλώντας τις υπηρεσίες ασφαλείας «να συνεχίσουν να εργάζονται!».

Η Σόμπτσακ είναι διάσημη δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιάστρια και το 2018 ήταν υποψήφια για την προεδρία της χώρας.

Δύο προβεβλημένες προσωπικότητες στην Ρωσία, η δημοσιογράφος Ντάρια Ντούγκινα και ο μπλόγκερ για στρατιωτικά θέματα Βλάντλεν Τατάρσκι, σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις στη Ρωσία τον περασμένο χρόνο, τις οποίες είχε σχεδιάσει η Ουκρανία.

Τον Μάιο ένας προβεβλημένος ρώσος συγγραφέας, ο Ζαχάρ Πριλέπιν, τραυματίστηκε σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου από την οποία σκοτώθηκε ο οδηγός του.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι συνελήφθη ένας ύποπτος, ο οποίος και παραδέχτηκε ότι έδρασε για λογαριασμό της Ουκρανίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ