Κτήριο του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, που χρησιμοποιούσε και ως κατοικία ο  Ιρανός πρεσβευτής στη Δαμασκό βομβάρδισε το Ισραήλ το μεσημέρι της Δευτέρας, σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Ιρανός πρεσβευτής δεν υπέστη τραυματισμούς από την αεροπορική επίθεση, καθώς απουσίαζε αν και αυτό δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κτίριο που χτυπήθηκε ακριβώς δίπλα από την ιρανική πρεσβεία ήταν η κατοικία του πρέσβη.

Άγνωστο παραμένει το είδος του όπλου που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση, καθώς δεν είναι σαφές αν το πλήγμα πραγματοποιήθηκε από μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής αεροπορίας ή από κατευθυνόμενο πύραυλο πλεύσης.

Σύμφωνα με το Reuters, από την επιδρομή «χτυπήθηκε» και ένα κτίριο δίπλα στην ιρανική πρεσβεία, με συνέπεια να σκοτωθεί ο ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης σε Συρία και Λίβανο, Mohammad-Reza Zahedi. Κατά πάσα πιθανότητα, το συγκεκριμένο κτήριο αποτελούσε κέντρο διοίκησης.

Νωρίτερα, το κρατικό πρακτορείο της Συρίας ανέφερε πως η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε «εχθρικούς στόχους» στα περίχωρα της Δαμασκού.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «τουλάχιστον τέσσερις ισραηλινοί πύραυλοι στοχοποίησαν την περιοχή Τζαμράγια, όπου βρίσκεται κέντρο επιστημονικής έρευνας, προκαλώντας πυρκαγιά». Ο όρος «κέντρο επιστημονικής έρευνας» παραπέμπει συνήθως σε στρατιωτικές ή άλλες κρατικές εγκαταστάσεις.

Ο ισραηλινός στρατός στους βομβαρδισμούς που εξαπολύει στη Συρία βάζει στο στόχαστρο οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν, πάνω απ’ όλα τη λιβανική Χεζμπολάχ, καθώς και ιρανούς αξιωματικούς που βρίσκονται στη συριακή επικράτεια σε ρόλο συμβούλων.

Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ πολλαπλασιάστηκαν αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την επίθεση σκοτώθηκαν 8 άτομα.

Να σημειωθεί πως αν έχει πράγματι χτυπηθεί η ιρανική πρεσβεία, αυτό αποτελεί casus belli και πιθανώς να υπάρξουν σοβαρά αντίποινα από το Ιράν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ