Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως σταματούν τη διαμεσολάβηση μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας αν δε γίνει δεκτό το σχέδιο ειρήνευσης.

Αυτή η προειδοποίηση αφορά κυρίως την Ουκρανία, αφού η Ρωσία έχει δεχθεί τις γενικές γραμμές του σχεδίου.

Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο ειρήνευσης περιλάμβανε:

  • Αρχικά Μόσχα και το Κίεβο θα υπογράψουν εκεχειρία για 30ήμερη κατάπαυση του πυρός, με δυνατότητα παράτασης
  • Ο χρόνος παράτασης της εκεχειρίας μπορεί να φτάσει και το ένα έτος (!)
  • Δεν θα συζητηθεί το εδαφικό ή άλλα θέματα όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια
  • Στο αρχικό στάδιο, δεν θα υπάρξουν πρόσθετοι όροι ή αμοιβαία απαράδεκτα ζητήματα

Η Τάμι Μπρους, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αλλάζουν «τη μεθοδολογία με την οποία συμβάλλουν» στις συνομιλίες και δεν θα «ταξιδεύουν πλέον σε όλο τον κόσμο με την παραμικρή αφορμή για συναντήσεις. Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε, αλλά δεν θα ταξιδεύουμε πλέον σε όλο τον κόσμο ως μεσολαβητές σε συναντήσεις», δήλωσε.

«Τώρα είναι στο χέρι των δύο πλευρών, έχει έρθει η ώρα να παρουσιάσουν και να αναπτύξουν συγκεκριμένες ιδέες για τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης. Είναι στο χέρι τους».

«Είναι σαφές ότι δεν θα άρουμε καμία από τις υφιστάμενες κυρώσεις. Ο Πρόεδρος επιθυμεί κάθε ενέργεια που αναλαμβάνουμε ως έθνος να γίνεται με διπλωματικό τρόπο, αυτό είναι σαφές, λόγω της δέσμευσής του. Ωστόσο, γνωρίζει επίσης ότι υπάρχουν και άλλα μέρη του κόσμου, ολόκληρος ο πλανήτης, που χρειάζεται προσοχή» πρόσθεσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, προειδοποίησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δείχνει πως είναι πιθανό να τελειώσει σύντομα, λέγοντας ότι τώρα είναι στο χέρι του Κιέβου και της Μόσχας να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ