Σε κωμωδία εξελίσσεται η υπόθεση της περίφημης «απειλής» από τη Ρωσία για την αμερικανική ασφάλεια.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε  ότι η «απειλή για την εθνική ασφάλεια» που επισημάνθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων χθες σχετίζεται με «μια αντιδορυφορική ικανότητα που αναπτύσσει η Ρωσία».

Με τη διαφορά ότι η Ρωσία αναπτύσσει τέτοια συστήματα εδώ και χρόνια, αν όχι δεκαετίες!

Το ότι μάλιστα η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται μάλιστα σε «μια αντιδορυφορική ικανότητα» και όχι σε μια «νέα αντιδορυφορική ικανότητα», όπου σε αυτή την περίπτωση η «απειλή» πιθανότατα θα είχα κάποια βάση δείχνει την αστειότητα της αρχικής ανακοίνωσης από τον πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών.

Η Ρωσία έχει εδώ και χρόνια σε τροχιά τους δορυφόρους της σειράς Kosmos οι οποίοι έχουν διάφορα καθήκοντα, όπως αναγνώριση, επικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών ναυτιλίας, έγαιρη προειδοποίηση, χαρτογράφηση εδάφους και  ικανότητα καταστροφής δορυφόρων, οι λεγόμενοι «δορυφόροι-φονιάδες».

Ανάμεσα τους ο Kosmos 2504, ο Kosmos 2567 ή ο Kosmos-2558. Ο ακριβής τρόπος εξουδετέρωσης των δορυφόρων δεν είναι γνωστός αλλά εκτιμάται ότι επιτυγχάνεται είτε με  όπλα κινητικής ενέργειας είτε με πρόσκρουση του ίδιου του δορυφόρου στο στόχο του.

Τώρα οι ΗΠΑ ξαφνικά ανακάλυψαν την ικανότητα αυτή.

«Δεν πρόκειται για μια ενεργή ικανότητα που έχει αναπτυχθεί», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι. «Και παρόλο που η επιδίωξη της Ρωσίας για τη συγκεκριμένη ικανότητα είναι ανησυχητική, δεν υπήρξε άμεση απειλή για την ασφάλεια κανενός».

«Δεν μιλάμε για ένα όπλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτεθεί σε ανθρώπους ή να προκαλέσει φυσική καταστροφή εδώ στη Γη», πρόσθεσε ο Κίρμπι σύμφωνα με το CNN.

Τα σχόλια του Κίρμπι ήρθαν μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μάικ Τέρνερ από το Οχάιο, πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων στο Καπιτώλιο, όταν εξέδωσε μια αινιγματική δήλωση με την οποία ανακοίνωσε ότι η επιτροπή είχε «πληροφορίες σχετικά με μια σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Ο Τέρνερ αντιμετώπισε δριμεία κριτική, ακόμη και από μέλη του ίδιου του κόμματός του, επειδή δημοσιοποίησε τη γνώση της επιτροπής με μια ασαφή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ανάρτηση καλούσε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει «όλες τις πληροφορίες» που σχετίζονται με την απειλή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ