Νέα κρίση στις αμερικανoκινεζικές σχέσεις προκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καθώς χαρακτήρισε τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ «δικτάτορα», αναφερόμενος στο επεισόδιο που σημειώθηκε νωρίτερα φέτος με κινεζικό αερόστατο που η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε κατασκοπευτικό.

Ο Μπάιντεν είπε πως ο Σι δεν γνώριζε πως είχε εκτραπεί από την πορεία του και ήρθε σε πολύ άβολη θέση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, έκανε αυτά τα σχόλια σε εκδήλωση με σκοπό τη συγκέντρωση κεφαλαίων για την προεκλογική του εκστρατεία στην Καλιφόρνια, μια ημέρα μετά τη συνάντηση του Σι με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της προσπάθειας των δύο κρατών να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις στις σχέσεις τους.

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης επιχείρησαν χθες να παρουσιάσουν την επίσκεψη Μπλίνκεν ως επιτυχημένη στην Κίνα και πως κάτι καλό θα προκύψει για τις ΗΠΑ από αυτήν.

Προφανώς, η ψευδές εσύ αυτή δεν μπορούσε να κρατήσει παραπάνω από μία ημέρα. Άσχετος με το σύστημα διακυβέρνησης της Κίνας και αν ο Σι Ζι Πινγκ εκλέγεται από ψηφοφόρους με βάση την «δημοκρατία δυτικού τύπου» η προσφώνηση του ως δικτάτορα από τον Τζο Μπάιντεν αποκλείεται να σημαίνει πως υπήρξε μία οποιαδήποτε προσέγγιση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Ή αυτό, ή ο Τζο Μπάιντεν για άλλη μία φορά δεν καταλαβαίνει τι λέει, δεν ξέρει τι λέει, και θα πρέπει να σκεφτούν στον Λευκό Οίκο πως είναι επικίνδυνο ακόμα και όταν μιλάει.

Είναι γνωστή άλλωστε η απέχθεια της διακυβέρνησης Μπάιντεν για οποιαδήποτε καθεστώτα στον πλανήτη δεν είναι «δημοκρατικά» με την έννοια που τους αποδίδει η Δύση.

Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο χώρες που κάποτε ήταν παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, πλέον στρέφονται και αυτές όχι μόνο στην αποδολαριοποίηση τους αλλά και στην ένταξή τους σε ένα συνασπισμό ενάντια στα αμερικανικά συμφέροντα, δηλδή στους BRICS.

Γιατί και τα καθεστώτα της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δικτατορικά τα θεωρεί ο Τζο Μπάιντεν.

Και τα καθεστώτα αυτά γνωρίζουν ποια είναι η γνώμη της διακυβέρνησης Μπάιντεν για αυτά και ότι αν ποτέ οι ΗΠΑ ξεμπερδέψουν με Κίνα και Ρωσία μετά θα είναι η σειρά τους.

Οπότε, για ποιο λόγο να επιλέξουν την προσέγγιση τους με τον αμερικανικό παράγοντα;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ