Ο Χικμέτ Χατζίεφ, σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, διέψευσε το Σάββατο (09/09) ότι το Μπακού κατέληξε σε συμφωνία με τις αρχές της αποσχισθείσας περιοχής Ναγκόρνο Καραμπάχ για την ταυτόχρονη αποκατάσταση των οδικών συνδέσεων με το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ο Χατζίεφ ανέφερε ότι το Μπακού πρότεινε να ανοίξουν ταυτόχρονα οι δρόμοι, αλλά το «παράνομο καθεστώς», όπως το χαρακτήρισε, του Ναρκόρνο Καραμπάχ αρνήθηκε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Αζερμπαϊτζάν θα διατηρήσει «τα σύνορα και τον τελωνιακό» έλεγχο στον διάδρομο Λατσίν, που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Χατζίεφ σημείωσε ότι ο δρόμος προς το Αζερμπαϊτζάν θα ανοίξει για τη διέλευση ανθρωπιστικών φορτίων για πρώτη φορά από το 1988, ένα βασικό αίτημα του Μπακού.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Αρμενίας Armenpress μετέδωσε χθες (09/09) ότι οι αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ υπέκυψαν τα αιτήματα του Μπακού να ανοίξουν τον δρόμο που συνδέει τον θύλακα με το Αζερμπαϊτζάν, με αντάλλαγμα την άρση του αποκλεισμού στον διάδρομο Λατσίν.

Το Armenpress, επικαλέστηκε αξιωματούχους του θύλακα οι οποίοι δήλωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν εξαιτίας «των σοβαρών ανθρωπιστικών προβλημάτων» στην περιοχή.

Τότε ο Χατζίεφ είχε επιβεβαιώσει, μιλώντας στο Reuters, ότι οι αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ συμφώνησαν να επιτρέψουν σε ανθρωπιστική βοήθεια από το Αζερμπαϊτζάν να εισέλθει στον θύλακα με αντάλλαγμα την επαναλειτουργία του δρόμου προς την Αρμενία.

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν έχουν εμπλακεί σε δυο πολέμους, τη δεκαετία του 1990 και του 2020, για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα της αζερικής επικράτειας αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ