Ν.Τραμπ: «Και οι Χούθι να χτυπούν εμείς θα θεωρούμε το Ιράν υπεύθυνο»
Νέα κλιμάκωση μετά το χτύπημα σε σαουδαραβικά τάνκερ
Σε τροχιά νέας επικίνδυνης κλιμάκωσης εισέρχεται η Μέση Ανατολή, μετά την ενεργό εμπλοκή των ανταρτών Χούθι στις εχθροπραξίες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον θα θεωρεί πλέον την Τεχεράνη άμεσα υπεύθυνη για οποιαδήποτε νέα επίθεση της οργανώσεως, στον απόηχο του πλήγματος που δέχθηκαν δύο σαουδαραβικά πλοία.
Η προειδοποίηση Τραμπ και το τελεσίγραφο στην Τεχεράνη
Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε τις στρατιωτικές επιθέσεις που είχαν εξαπολύσει οι ΗΠΑ πριν από έναν χρόνο κατά των Χούθι, εξαιτίας των παρεμβάσεών τους στο εμπόριο. Όπως σημείωσε, έκτοτε και κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με το Ιράν, η οργάνωση είχε επιδείξει «πολύ υπεύθυνη στάση».
Ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν μετά το πρόσφατο συμβάν, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αναφέρει: «Δυστυχώς, τώρα ξεκινούν ξανά, πλήττοντας χθες το βράδυ δύο σαουδαραβικά πλοία».
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι, αν επαναληφθούν τέτοιες ενέργειες, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θεωρήσουν το Ιράν υπεύθυνο, αντιμετωπίζοντας τους Χούθι ως πληρεξουσίους του. Παράλληλα, διαμήνυσε αυστηρά: «Θα επιβάλλουμε αυστηρή στρατιωτική τιμωρία στο Ιράν και, φυσικά, στους ίδιους τους Χούθι».
Στη σχετική ανάρτησή του ο Τραμπ ανέφερε αναλυτικά:
«Πριν από έναν χρόνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επιτέθηκαν με πολύ μεγάλη ισχύ στους Χούθι, εξαιτίας των παρεμβάσεών τους στο εμπόριο και τις εμπορικές μεταφορές, καθώς εξαπέλυαν επιθέσεις εναντίον πλοίων. Από τότε, και κατά τη διάρκεια της σύγκρουσής μας με το Ιράν, ενήργησαν με πολύ υπεύθυνο τρόπο.
Δυστυχώς, τώρα αρχίζουν ξανά, πλήττοντας χθες το βράδυ δύο σαουδαραβικά πλοία.
Ας θεωρηθεί αυτή η ανάρτηση στο TRUTH ως δήλωση ότι, αν το ξανακάνουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θεωρήσουν υπεύθυνο το Ιράν, καθώς οι Χούθι είναι πληρεξούσιοι του Ιράν, και θα επιβάλλουμε σκληρή στρατιωτική τιμωρία στο Ιράν και, φυσικά, στους ίδιους τους Χούθι, από τους οποίους είμαι πολύ απογοητευμένος, καθώς μέχρι τώρα είχαν ενεργήσει με πολύ επαγγελματικό και έξυπνο τρόπο.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας στο θέμα αυτό!»