Η Πολωνία ξεκίνησε την ενίσχυση των ανατολικών της συνόρων με τη Λευκορωσία, καθώς «αντιμετωπίζει αυξανόμενο υβριδικό πόλεμο» και παράνομη μετανάστευση, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ στις 11 Μαΐου.

«Τα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας αντιμετωπίζουν μοναδικές πιέσεις λόγω της παράνομης μετανάστευσης. Πρόκειται για έναν εξελισσόμενο υβριδικό πόλεμο», ανέφερε σε δηλώσεις του.

«Δεν πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες – μια χώρα με όλο και πιο επιθετικές προθέσεις προς την Πολωνία, όπως η Λευκορωσία, συμμετέχει στην οργάνωση αυτής της πρακτικής στα σύνορα» πρόσθεσε.

Η ένταση μεταξύ της Πολωνίας, μέλους του ΝΑΤΟ, και της Λευκορωσίας, συμμάχου της Ρωσίας, έχει αυξηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Βαρσοβία κατηγορεί επίσης τη Λευκορωσία για σκόπιμη πίεση μεταναστών προς την Πολωνία για να επιβάλει πίεση στην ΕΕ για κυρώσεις, κάτι που η Λευκορωσία αρνείται.

Η Λευκορωσία, υπό την ηγεσία του Αλεξάντερ Λουκασένκο, παρέχει επίσης σημαντική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ ο Λευκορωσικός στρατός πραγματοποιεί συχνές στρατιωτικές ασκήσεις κατά μήκος των συνόρων με την Πολωνία και άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο Τουσκ δεν παρείχε λεπτομέρειες για το πώς θα ενισχυθούν τα σύνορα, αλλά τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν «περιορισμοί» όταν πρόκειται για την ασφάλεια της χώρας.

Στην κεντρική Ευρώπη, ο λετονικός στρατός άρχισε να δημιουργεί μια αντιαρματική τάφρο ως μέρος της κοινής αμυντικής γραμμής της Βαλτικής κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Οι εργασίες ξεκίνησαν στο Λούντζα, κοντά στο συνοριακό σημείο του Τερέκχοβο, περίπου ένα χιλιόμετρο από το ρωσικό έδαφος.

Η πρώτη αμυντική γραμμή θα αποτελείται από φυσικά και τεχνητά εμπόδια, όπως δάση, ποτάμια, οχυρώσεις και σημεία με κρύπτες πυρομαχικών. Μέχρι στιγμής, η πλήρης περιγραφή των εργασιών δεν έχει αποκαλυφθεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ