Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν υποστήριξε σήμερα (21/7) σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι «πολύ πιθανό» το ενδεχόμενο ενός νέου πολέμου μεταξύ της χώρας του και του Αζερμπαϊτζάν, καθώς τα δύο κράτη διεκδικούν τον έλεγχο του θύλακα Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Μέχρι να υπογραφεί μια συνθήκη ειρήνης και να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών, βεβαίως, ένας (νέος) πόλεμος (με το Αζερμπαϊτζάν) είναι πολύ πιθανός», προειδοποίησε ο Πασινιάν.

Παράλληλα κατήγγειλε μια «γενοκτονία» που διεξάγει το Αζερμπαϊτζάν στον διαφιλονικούμενο θύλακα, ο οποίος βρίσκεται επί μήνες υπό αποκλεισμό από τις αζέρικες δυνάμεις.

«Δεν πρόκειται για μια γενοκτονία υπό προετοιμασία, αλλά για γενοκτονία που βρίσκεται σε εξέλιξη», τόνισε ο Πασινιάν, κατηγορώντας τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν ότι δημιουργεί ένα «γκέτο» στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε στις αρχές Ιουλίου όταν το Αζερμπαϊτζάν, χρησιμοποιώντας διάφορες προφάσεις, έκλεισε τον διάδρομο Λατσίν, τον μοναδικό δρόμο που συνδέει τον θύλακα με την Αρμενία.

Αυτός ο αποκλεισμός έχει δημιουργήσει μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση εντός του θύλακα, του οποίου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αρμένιοι, με ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και συχνές διακοπές ηλεκτροδότησης.

Καθώς ο τελευταίος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών, στις 15 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, δεν οδήγησε σε κάποια αξιοσημείωτη πρόοδο, ο Αρμένιος πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Δύση και η Ρωσία πρέπει να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στο Μπακού για να άρει τον αποκλεισμό.

Σύμφωνα με τον Πασινιάν, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο αντιπάλων χωρών παρεμποδίζονται από «την επιθετική ρητορική και τη ρητορική μίσους του Αζερμπαϊτζάν κατά των Αρμενίων», κατηγορώντας το Μπακού ότι εφαρμόζει μια «πολιτική εθνοκάθαρσης».

Οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου έχουν εμπλακεί σε δύο πολέμους για τον έλεγχο του ορεινού θύλακα, ο δεύτερος εκ των οποίων, το 2020, είχε ως αποτέλεσμα την ήττα των αρμενικών δυνάμεων και σημαντικά εδαφικά κέρδη για το Αζερμπαϊτζάν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ