Μειωμένη η διέλευση πλοίων στα Στενά του Ορμούζ: Μόλις 33 διέσχισαν το θαλάσσιο πέρασμα μέσα σε 4 ημέρες
Οι αγορές αναμένουν εξελίξεις στις συνομιλίες μεταξύ Ιράν και Ομάν

Σημαντική μείωση καταγράφεται στην κίνηση εμπορικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ, καθώς οι αγορές αναμένουν εξελίξεις στις συνομιλίες μεταξύ Ιράν και Ομάν για το μέλλον της κρίσιμης αυτής θαλάσσιας οδού.
Σύμφωνα με στοιχεία της Kpler, μόλις 33 πλοία διέσχισαν τα Στενά από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη, έναντι 50 την προηγούμενη εβδομάδα. Μόνο τέσσερα πλοία πέρασαν την Πέμπτη, μεταξύ των οποίων ένα μεγάλο δεξαμενόπλοιο μεταφοράς αργού πετρελαίου, το οποίο μετέφερε περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια από το Ιράκ.
Από το σύνολο των διελεύσεων, έξι αφορούσαν δεξαμενόπλοια με αργό πετρέλαιο, ενώ 21 πλοία εισήλθαν στην περιοχή, κυρίως μέσω της θαλάσσιας διαδρομής κατά μήκος των ιρανικών ακτών.
Η κίνηση απέχει σημαντικά από τα προηγούμενα επίπεδα, καθώς πριν από την ανακοίνωση του Ιράν για περιορισμούς στη λειτουργία του Στενού, περνούσαν καθημερινά από το σημείο περίπου 130 έως 140 πλοία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι το Στενό του Ορμούζ αναμένεται να ανοίξει ξανά σύντομα, υποστηρίζοντας πως οι σχετικές συνομιλίες εξελίσσονται θετικά.
Από την πλευρά της, η Τεχεράνη ανέφερε ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία με το Ομάν για εναλλακτική διαδρομή στη θαλάσσια περιοχή, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η πλήρης επαναλειτουργία του περάσματος εξαρτάται από ευρύτερες εξελίξεις και τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παράλληλα, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι κυρώσεις και οι περιορισμοί στις ασφαλιστικές καλύψεις των πλοίων ενδέχεται να δυσκολέψουν την ομαλή επιστροφή της ναυσιπλοΐας στα προηγούμενα επίπεδα.
Στην Ερυθρά Θάλασσα, από το Στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ, η ναυτική κίνηση εμφανίζεται αυξημένη, με περισσότερα πλοία να καταγράφονται σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler και της LSEG.





















































