Μια ξεχωριστή “αερομαχία” είχαμε πάνω από την Μαύρη Θάλασσα όταν ρωσικά Su-27 βρέθηκαν τετ-α-τετ με βρετανικά Eurofgihter και “νίκησαν” ή μάλλον οι Βρετανοί προτίμησαν την αποφυγή κάθε στενότερης επαφής.

Στις 19 Οκτωβρίου 2023, ένα αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών RC-135 Rivet Joint της RAF, συνοδευόμενο από δύο μαχητικά Eurofighter Typhoon FGR4, εκτελούσε αποστολή πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Την βρετανική ομάδα αεροσκαφών αναχαίτισαν όμως δύο ρωσικά Su-27 Flankers στα ανοιχτά της Κριμαίας με το ρωσικό ΥΠΑΜ να δημοσιοποιεί το βίντεο.

Το βίντεο δείχνει τη στιγμή που το πρώτο Su-27 απομακρύνεται και το δεύτερο Flankers γυρίζει για να ακολουθήσει. «Τα ρωσικά συστήματα ελέγχου εναέριου χώρου πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα εντόπισαν τρεις εναέριους στόχους που πλησίαζαν τα κρατικά σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρει το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Για την αναγνώριση των εναέριων στόχων και την αποφυγή παραβίασης των κρατικών συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας απογειώθηκε ένα ζεύγος μαχητικών Su-27. Τα ρωσικά μαχητικά εντόπισαν ένα αεροσκάφος RC-135 και δύο μαχητικά Typhoon».

«Καθώς πλησίασαν τα ρωσικά μαχητικά, ξένα στρατιωτικά αεροσκάφη έκαναν στροφή από τα κρατικά σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τα ρωσικά αεροπλάνα επέστρεψαν με ασφάλεια. Δεν υπήρξε παραβίαση των κρατικών συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η πτήση των ρωσικών μαχητικών πραγματοποιήθηκε αυστηρά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες για τη χρήση του εναέριου χώρου πάνω από ουδέτερα ύδατα χωρίς να διασχίζουν αεροπορικές διαδρομές ή να προσεγγίζουν επικίνδυνα αεροσκάφη ξένου κράτους».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ