Η Λιθουανία υπέγραψε συμφωνία με τη γερμανική εταιρεία οπλισμού Rheinmetall για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής πυρομαχικών στη χώρα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομίας και Καινοτομίας της Λιθουανίας στις 3 Ιουνίου 2024.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες της Δύσης να ενισχύσει τις παραγωγικές της δυνατότητες σε πυρομαχικά για να καλύψει τις ανάγκες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης και να ενισχύσει τα δικά της οπλοστάσια.

Η επένδυση για το έργο αυτό ανέρχεται σε πάνω από 180 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 150 νέες θέσεις εργασίας. Η τοποθεσία του εργοστασίου θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Η Λιθουανία τροποποίησε την νομοθεσία της για να διευκολύνει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη μεγάλων έργων, όπως το εργοστάσιο της Rheinmetall, απλοποιώντας τις διαδικασίες χωροταξικού σχεδιασμού, αγοράς γης και κατασκευών.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για την κάλυψη των άμεσων αναγκών άμυνας και ασφάλειας της Λιθουανίας, καθώς θα εξασφαλίσει την αδιάλειπτη πρόσβαση σε κρίσιμα όπλα και πυρομαχικά που θα παράγονται στο λιθουανικό έδαφος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ