Σε κάθειρξη 8 ετών καταδικάστηκε ο νεοναζί αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς, ο οποίος συνελήφθη στις 23 Μαΐου του 2021 μαζί με την σύντροφό του, τη Ρωσίδα υπήκοο Σοφία Σαπέγκα, όταν οι αρχές της Λευκορωσίας ανάγκασαν το αεροσκάφος της Rynair, στο οποίο επέβαιναν και το οποίο πραγματοποιούσε πτήση από την Αθήνα στο Βίλνιους να προσγειωθεί στο Μινσκ.

Την Τετάρτη, 3 Μαΐου, δικαστήριο της Λευκορωσίας τον καταδίκασε σε μια πολύ επιεική ποινή κάθειρξης 8 ετών αφού κατηγορείτο για την διάπραξη τουλάχιστον 1.586 εγκλημάτων, πρόσθεσε το BELTA.

Στις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί περιλαμβανόταν η διοργάνωση μαζικών ταραχών, η προετοιμασία ενεργειών που παραβιάζουν κατάφωρα τη δημόσια τάξη, το αίτημα για την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, η σύσταση ή διεύθυνση εξτρεμιστικής οργάνωσης και η συνωμοσία για την κατάληψη της εξουσίας.

Ο Προτασέβιτς εμφανίζεται να δέχεται να συνεργαστεί στην έρευνα και να δηλώνει μεταμέλεια, όταν συνελήφθη

«Ο Προτάσεβιτς σεβάστηκε τους όρους της συμφωνίας συνεργασίας που συνήφθη μαζί του. Κατά συνέπεια ο κατηγορούμενος θα καταδικαστεί σε μικρότερη ποινή από αυτή που θα μπορούσε να του επιβληθεί», είχε δηλώσει στα τέλη Απριλίου η εισαγγελέας Ναταλία Σοκόλοβα στη λευκορωσική τηλεόραση.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Προτάσεβιτς έχει πλούσια εξστρεμιστική δράση: Υπήρξε μέλος του επονομαζόμενου «Νέου Μετώπου», μιας νεοναζιστικής οργάνωσης  που ιδρύθηκε το 1997 και συμμετείχε στα γεγονότα του «Μαιντάν» στο Κίεβο.

Το «Νέο Μέτωπο» δεν είναι το μοναδικό σκοτεινό σημείο της δράσης του νεαρού Λευκορώσου. Ο ίδιος φέρεται να είναι μέλος της «Pahonia», μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης με ναζιστικές διασυνδέσεις που εμπλέκεται στον ουκρανικό εμφύλιο.

Σε άλλη φωτογραφία, ο «αντιφρονούντας» που υμνούν Ε.Ε. και ΗΠΑ εμφανίζεται να φοράει στρατιωτικό κράνος με το σήμα των SS.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ