Λάρι Τζόνσον: «Οι Ρώσοι στρατηγοί βλέπουν πόλεμο στην Ευρώπη»
«Θα έρθουμε σε πόλεμο με την Ευρώπη»: Αποκαλύψεις-σοκ από τη Μόσχα

Σε μια εξαιρετικά δυσοίωνη εκτίμηση για την πορεία της παγκόσμιας ασφάλειας προχωρά ο πρώην αναλυτής της CIA, Larry Johnson, έπειτα από σειρά επαφών υψηλού επιπέδου που είχε στη Μόσχα με κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο υφυπουργός Σεργκέι Ριαμπκόφ και ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων Akhmat, Στρατηγός Apti Alaudinov.
Το κεντρικό μήνυμα που μεταφέρει ο Johnson δεν αποτελεί απλή μπλόφα, αλλά τη στρατηγική εκτίμηση του Κρεμλίνου: η Μόσχα θεωρεί πλέον αναπόφευκτη την άμεση σύγκρουση με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις.
«Θα βρεθούμε σε πόλεμο με την Ευρώπη»
Σύμφωνα με τον Johnson, ο Στρατηγός Alaudinov ήταν απόλυτα σαφής:
«Θα βρεθούμε σε πόλεμο με την Ευρώπη». Η ρωσική πλευρά εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παραβιάζουν διαρκώς κρίσιμες «κόκκινες γραμμές»:
Συστήματα Aegis Ashore: Η παρουσία και λειτουργία των συστημάτων σε Πολωνία και Ρουμανία, τα οποία η Μόσχα θεωρεί εν δυνάμει πυρηνικά.
Επιθετική ρητορική & πλήγματα: Οι δημόσιες συζητήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων (όπως οι δηλώσεις Merz και Sikorski) για πλήγματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος και υποδομές διυλιστηρίων.
Ένταση στη Βαλτική: Οι αναχαιτίσεις και έλεγχοι ρωσικών πλοίων από τη Δανία.
Παράλληλα, ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Ρωσία παραμένει ανοιχτή σε συνομιλίες αποκλειστικά υπό το πλαίσιο που έθεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν (αναγνώριση των τεσσάρων περιφερειών, Κριμαία, αποναζιστικοποίηση, ουδετερότητα εκτός ΝΑΤΟ, αποστρατιωτικοποίηση), ξεκαθαρίζοντας πως οι υποσχέσεις της Ουάσιγκτον δεν θεωρούνται πλέον δεσμευτικές.
Το δεύτερο μέτωπο: Παγκόσμιο σοκ στο ντίζελ και κατάρρευση αποθεμάτων
Πέρα από το στρατιωτικό σκέλος, η ανάλυση εστιάζει στην «αόρατη βόμβα» της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία πυροδοτήθηκε από το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ: Το 20% του παγκόσμιου αργού υψηλής περιεκτικότητας σε θείο -απαραίτητο για την παραγωγή ντίζελ και καυσίμων αεροσκαφών- τέθηκε εκτός αγοράς.
Εξάντληση στρατηγικών αποθεμάτων (SPR): Μετά την εκκένωση των αποθεμάτων ασφαλείας των ΗΠΑ, η έλλειψη έγινε δομική. Τα αμερικανικά διυλιστήρια (σε ποσοστό 70%) είναι σχεδιασμένα για τέτοιου τύπου πετρέλαιο και αδυνατούν να καλύψουν το κενό από την εγχώρια παραγωγή ελαφρού αργού (WTI).
Οι τιμές του ντίζελ έχουν σημειώσει ράλι άνω του 80% σε αρκετές περιοχές των ΗΠΑ, δημιουργώντας ασφυκτικές πολιτικές πιέσεις.
🚨🇷🇺🇪🇺 “WE WILL BE AT WAR WITH EUROPE” — RUSSIA’S MESSAGE FROM MOSCOW
Larry Johnson just returned from Moscow.
He met Lavrov, Ryabkov, and General Alaudinov.
What he heard should terrify Brussels.This is not a threat. It is an assessment. 🧵👇
—
1/ Lavrov’s message was… pic.twitter.com/KRZ15rxXrm
— Marco | Independent Analyst (@Marcorio61O) September 18, 2026
Υεμένη και στρατιωτικά αποθέματα ΗΠΑ
Την ίδια ώρα, η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα επιδεινώνεται ραγδαία. Οι δυνάμεις των Ansar Allah (Χούθι) ελέγχουν πλέον το στρατηγικό πέρασμα Μπαμπ ελ-Μαντέμπ, ασκώντας αφόρητη πίεση στη Σαουδική Αραβία, η οποία βλέπει τα πετρελαϊκά της έσοδα να παγώνουν.
Επιπλέον, αναφορές από εκθέσεις ελεγκτικών μηχανισμών των ΗΠΑ καταδεικνύουν ραγδαία μείωση στα κρίσιμα αποθέματα προηγμένων πυρομαχικών (PAC-3, THAAD, Tomahawk, JASSM), την ώρα που οι γραμμές παραγωγής και οι αλυσίδες εφοδιασμού παραμένουν ευάλωτες και σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από την Ασία.
Το συμπέρασμα της ρωσικής ηγεσίας, όπως το μεταφέρει ο Johnson, είναι ότι η Ευρώπη αντί να αποφεύγει τον πόλεμο μετατρέπεται η ίδια στο επόμενο πεδίο σύγκρουσης, με το οικονομικό και στρατιωτικό κόστος να μεταβάλλει ραγδαία τους παγκόσμιους συσχετισμούς.
























































