Κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη: Όταν πρόκειται να θιγούν στην ΕΕ εφοπλιστές, «μπλόκο σε όλα» – Αν θίγονται αγρότες «ναι» σε όλα
Η Αθήνα μπλοκάρει πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση: 16/07, 21:51):
H κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη εδώ και 4 χρόνια, μπορεί να σταματά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μόνο όταν πλήττονται τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κλάδου, αλλά όταν συμβαίνει κάτι που αφορά τους αγρότες τότε επιλέγει να κρύβεται πίσω από τις Βρυξέλλες και τους τα κόβει όλα, με αποτέλεσμα ο αγροτικός κόσμος να έχει καταστραφεί από το κλείσιμο της ρωσικής και λευκορωσικής αγοράς.
Τα ροδάκινα δεν έχουν την ίδια αξία με το πετρέλαιο και έτσι από το 2014 οι Έλληνες αγρότες έχουν αποκοπεί από τις ρωσικές αγορές που πλέον έχουν ξεχάσει τι σημαίνει ελληνικό ροδάκινο.
Εκατόν εξήντα εκατομμύρια Ρώσων και Λευκορώσων που κυριολεκτικά σάρωναν ότι αγροτικό προϊόν ήταν ελληνικό, προμηθεύονται τα πάντα πλέον από ασιατικές αγροτικές αγορές γιατί το 2014 η Ρωσία επέβαλε εμπάργκο λόγω των σκληρών κυρώσεων που επέβαλε η Αθήνα και η ΕΕ στην Ρωσία.
Το 2022 ολοκληρώθηκε το ρωσικό «πακέτο»-απάντηση στην Ελλάδα με πλήρη διακοπή της έλευσης των Ρώσων τουριστών οι οποίοι είχαν την μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη από όλους τους τουρίστες.
Ταυτόχρονα διακόπηκαν και οι τελευταίες εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς την Ρωσία.
Η συνολική ζημιά αυτά τα 12 χρόνια για την ελληνική οικονομία ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ.
Λες και θα τα χρησιμοποιούσαν για πόλεμο! Όμως μόλις τέθηκε θέμα στην ΕΕ κυρώσεων που θα επηρέαζαν αρνητικά τους εφοπλιστές φίλους της κυβέρνησης η Αθήνα έθεσε βέτο στις Βρυξέλλες, ξεχνώντας και την «αλληλεγγύη» και την «συμμαχική προσπάθεια» απλά και μόνο γιατί θα έχαναν δισεκατομμύρια ευρώ.
Έπρεπε να συναινέσει; Όχι. Αλλά δεν έπρεπε να συναινέσει ούτε στις κυρώσεις του 2014 ούτε σε αυτές του 2022 που διέλυσαν την υπόλοιπη ελληνική οικονομία. Γιατί τώρα φαίνεται ότι μόνο για τους εφοπλιστές δουλεύει.
Έτσι τώρα αντιτίθεται η κυβέρνηση στο νέο πακέτο της ΕΕ που περιλαμβάνει κυρώσεις κατά του ρωσικού φυσικού αερίου για την προστασία της Dynagas, της ναυτιλιακής εταιρείας που ανήκει στον Έλληνα μεγιστάνα Γιώργο Προκοπίου και η οποία ειδικεύεται στη μεταφορά ρωσικού φορτίου από εργοστάσιο LNG στην περιοχή της Αρκτικής, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Ο πρέσβης της Ελλάδας στην ΕΕ δήλωσε σε συναδέλφους του απεσταλμένους την Τετάρτη (15/7), ότι οι σχεδιαζόμενες κυρώσεις, οι οποίες θα απαγορεύουν τη μεταφορά ρωσικού LNG σε τρίτες χώρες, θα «καταστρέψουν την Dynagas», σύμφωνα με δύο πηγές που ενημερώθηκαν για τα σχόλιά του.
Άλλα δύο άτομα επιβεβαίωσαν ότι ο Έλληνας πρέσβης ανέφερε την Dynagas ως τον λόγο για τον οποίο η Αθήνα δεν μπορεί να υποστηρίξει τις κυρώσεις.
😶 Greece is holding up the EU’s new sanctions package against Russian gas — Financial Times
Athens is opposing a proposed ban on transporting Russian LNG to third countries, arguing it could hurt Greek shipping company Dynagas, whose tankers are involved in exports from… pic.twitter.com/YOy8L8SsBd
— NEXTA (@nexta_tv) July 16, 2026
Σύμφωνα με την Equasis, μια πύλη ναυτιλιακών δεδομένων, η Dynagas διαχειρίζεται 27 δεξαμενόπλοια φυσικού αερίου. Σε αυτά περιλαμβάνεται το ένα τρίτο του στόλου των δεξαμενόπλοιων Arc7, τα οποία κατασκευάζονται για να λειτουργούν στα παγωμένα νερά της Αρκτικής, κοντά στο εργοστάσιο υγροποιεί το φυσικό αέριο του κοιτάσματος Yamal.
Η αντίρρηση της Ελλάδας καθυστερεί κατά μία εβδομάδα την έγκριση του 21ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, το οποίο απαιτεί ομόφωνη υποστήριξη, αφήνοντας άλλα μέτρα, όπως κυρώσεις κατά περισσότερων τραπεζών, δικτύων κρυπτονομισμάτων και στρατιωτικοβιομηχανικών εταιρειών, σε εκκρεμότητα.
Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης έναν μηχανισμό για τη μείωση του ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, πάνω από το οποίο οι εταιρείες δεν μπορούν να το αγοράσουν και να το μεταφέρουν νόμιμα.
Οι απεσταλμένοι το βράδυ της Τετάρτης (15/7) αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν σε μια επείγουσα παράταση της υπάρχουσας τιμής των 44,10 δολαρίων ανά βαρέλι για μια εβδομάδα, για να κερδίσουν περισσότερο χρόνο για διαπραγματεύσεις.
Χωρίς απόφαση, η τιμή θα είχε αυξηθεί σημαντικά λόγω της αύξησης των παγκόσμιων τιμών, που προκλήθηκε από τον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράν, φέρνοντας στη Μόσχα δισεκατομμύρια σε πρόσθετα έσοδα.
Η παράταση σχεδιάστηκε επίσης για να μελετήσει τις οικονομικές και τεχνικές συνέπειες των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ που επικαλούνται οι FT.
Греция заблокировала принятие 21-го пакета санкций ЕС против России — Financial Times
Об этом сообщает Financial Times. По информации издания, на встрече послов стран ЕС представитель Афин выступил против запрета на транспортировку российского сжиженного природного газа (СПГ) в… pic.twitter.com/3kMTrTr56P
— Вот Так (@vottak_tv) July 16, 2026
Άλλοι διπλωμάτες της ΕΕ υποστηρίζουν ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν χάσει κάποιες δουλειές ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, προκειμένου να προκαλέσουν οικονομική ζημία στη Μόσχα.
Ο Προκοπίου κατέχει τόσο την Dynagas όσο και την Dynacom, μια επιχείρηση πετρελαιοφόρων που έχει κερδίσει τουλάχιστον 915 εκατομμύρια δολάρια από την εμπορία ρωσικού πετρελαίου τα τελευταία τρία χρόνια – περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία, σημειώνει το αμερικανικό δημοσίευμα.
Σύμφωνα με υπολογισμούς των FT που χρησιμοποιούν δεδομένα από την Kpler, μια εταιρεία επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων, η Dynagas έχει μεταφέρει πάνω από 10 εκατομμύρια τόνους ρωσικού LNG από τις αρχές του 2025 σε 11 πλοία. Οι Financial Times εντόπισαν τα 11 πλοία της Dynagas που πραγματοποίησαν 144 ταξίδια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

















































