Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντίμτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα, τόνισε ότι η Μόσχα και το Πεκίνο θα συνεχίσουν να εξελίσσουν τις σχέσεις τους.

Την Παρασκευή ο Α.Μπλίνκεν εξέφρασε ανησυχία για τη στήριξη που παρέχει η Κίνα στο ρωσικό Στρατό, ένα από τα πολλά ζητήματα που απειλούν να τορπιλίσουν την πρόσφατη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Παρά την «άνευ ορίων» συνεργασία της με τη Μόσχα, η Κίνα έχει αποφύγει να προμηθεύσει όπλα για την ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, αλλά ο Μπλίνκεν είπε ότι η παροχή αγαθών διπλής χρήσης, όπως αποκαλούνται, «έχει ουσιαστικές συνέπειες για την Ουκρανία».

Η Κίνα έχει πει ότι δεν έχει παράσχει όπλα σε καμία από τις δύο πλευρές και ούτε εμπλέκεται στην ουκρανική κρίση. Ωστόσο, όπως λέει, οι εμπορικές σχέσεις της με τη Ρωσία δεν θα πρέπει να διακοπούν ούτε να περιοριστούν.

«Η Κίνα είναι ένα απολύτως κυρίαρχο κράτος, ένα ισχυρό κράτος που μπορεί να υπερασπιστεί και να προστατεύσει τα συμφέροντά της», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους ερωτηθείς για την επίσκεψη του Μπλίνκεν και τις αμερικανικές πιέσεις στη Κίνα.

«Ταυτόχρονα, η Κίνα είναι στενός μας εταίρος. Θα εξελίξουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας», κατέληξε ο ίδιος.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ