Στις  17 Φεβρουαρίου, μετά την αποτυχία της αντεπίθεσής του που ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη, ο ουκρανικός στρατός έπρεπε να αποφασίσει να αποσυρθεί από την πόλη Avdiïvka, την οποία είχε μπορέσει να διατηρήσει τον έλεγχο μετά την ανακήρυξη της δημοκρατίας. ευθυγραμμιστεί με τη Μόσχα.

«Αποφάσισα να αποσύρω τις μονάδες μας από την πόλη και να προχωρήσω στην άμυνα σε πιο ευνοϊκές γραμμές», εξήγησε ο στρατηγός Oleksandr Syrsky, αρχιστράτηγος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων για μόλις δέκα ημέρες.

«Οι στρατιώτες μας εκτέλεσαν το καθήκον τους με αξιοπρέπεια, έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να καταστρέψουν τις καλύτερες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες και προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στον εχθρό», πρόσθεσε.

Λίγο αργότερα, στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, ο Ουκρανός πρόεδρος Β.Ζελένσκι  μίλησε για μια «δίκαιη απόφαση» με στόχο «να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές».

Αλλά «η διατήρηση της Ουκρανίας με  έλλειμμα όπλων, ιδιαίτερα πυροβολικού και δυνατοτήτων μεγάλης εμβέλειας, έχει επιτρέψει  στον Πούτιν να προσαρμοστεί στην τρέχουσα κατάσταση του πολέμου», είπε.

Προς το παρόν, λόγω έλλειψης συμφωνίας στο Κογκρέσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σε θέση να αποδεσμεύσουν στρατιωτική βοήθεια ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προορίζεται για τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ωστόσο, λίγες ώρες πριν από την πτώση της Avdiivka Βρετανία,  Γερμανία και  Γαλλία συνήψαν η καθεμία ένα “σύμφωνο ασφαλείας” με την Ουκρανία, με την υπόσχεση για νέες παραδόσεις όπλων.

Έτσι, δεχόμενος τον Β.Ζελένσκι  στο Βερολίνο, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε βοήθεια ύψους περίπου 8 δισεκατομμυρίων ευρώ προς το Κίεβο, καθώς και ένα νέο πακέτο παραδόσεων όπλων, συμπεριλαμβανομένων 36 αυτοκινούμενων πυροβόλων  των 155 χλστ.  [18. PzH2000 και 18 RCH-155]. Η Ουκρανία έχει ήδη  παραλάβει 14 PzH-2000 αλλά ζητά πολλά περισσότερα.

 Όμως οι ουκρανικές δυνάμεις θα τα παραλάβουν μεταξύ 2025 και 2027 και κανείς δεν γνωρίζει τι θα υπάρχει τότε στη θέση της Ουκρανίας. Παράλληλα όμως θα  πρέπει να εγκαταλείψουν τους πυραύλους cruise  Taurus KEPD 350, τους οποίους ζητούσαν εδώ και καιρό…

Στο Παρίσι, ο κ. Ζελένσκι έλαβε από τον Πρόεδρο Μακρόν στρατιωτική βοήθεια ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο για το έτος 2024.  Δεν είναι γνωστό από ποιον προϋπολογισμό θα ληφθεί το ποσό αυτό, την ώρα που η γαλλική  κυβέρνηση επιδιώκει εξοικονόμηση 10 δισεκατομμυρίων για να επιτύχει τους στόχους της για τη μείωση του ελλείμματος…

Αν και Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη ανακοινώσει την παράδοση περισσότερων πυραύλων SCALP-EG  καθώς και από τον Φεβρουάριο, «αρκετών εκατοντάδων» αρθρωτών όπλων αέρος-εδάφους [AASM], δεν τίθεται θέμα για το Παρίσι. να παραχωρήσει τα μαχητικά-βομβαρδιστικά Mirage 2000D στο Κίεβο.

Τον Σεπτέμβριο, μια φήμη για αυτό το θέμα είχε αποκ5τήσει ιδιαίτερη δυναμικ , ο υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκόρνου, το είχε διαψεύσει λέγοντας  ότι η μεταφορά πολεμικών αεροσκαφών στηνη Ουκρανία «δεν ήταν το πρώτο αίτημα των Ουκρανών προς τη Γαλλία.»

Όμως, μετά την υπόσχεση της παραλαβής αμερικανικής κατασκευής F-16 από την Ολλανδία και τη Δανία, αυτό δεν ισχύει πλέον.

Τον Ιανουάριο, ο Αρχηγός  της ουκρανικής Αεροπορίας, Στρατηγός Μίκολα Όλεστσουκ, ανέφερε ρητά την πιθανή παράδοση του Mirage 2000D.

Στη συνέχεια, σε συνέντευξή του στην  Libération [02/16], ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών [GUR], στρατηγός Κύριλλος Μπουντάνοφ είπε «να περιμένουμε  από τη Γαλλία μαχητικά αεροσκάφη».

Και πρόσθεσε:

«Οι Ουκρανοί πιλότοι είναι από τους πιο καταρτισμένους στον κόσμο σήμερα επειδή έχουν εμπειρία μάχης. […] Κατά συνέπεια, θα μπορούν να χειριστούν εύκολα αυτόν τον εξοπλισμό. […] Ελπίζω ότι η γαλλική Δημοκρατία θα μας δώσει αυτά τα Mirage 2000D»

Ωστόσο, όπως εξηγεί η Le Monde, η Γαλλία πιστεύει ότι η ουκρανική Αεροπορία  δεν έχει την ικανότητα να αξιοποιεί ταυτόχρονα πολλούς τύπους  πολεμικών αεροσκαφών και ότι πρέπει επομένως να επικεντρωθεί στα F-16.

Πράγματι, η παράδοση των Mirage 2000D απαιτεί επίσης τη διασφάλιση της συντήρησής τους σε λειτουργική κατάσταση [MCO], την ύπαρξη της κατάλληλης υποδομής και εκπαίδευσης πιλότων [τουλάχιστον  έξι έως οκτώ μήνες για έναν αρχάριο], πλοηγούς και μηχανικούς.

Ωστόσο, η Σουηδία δεν έχει το ίδιο σκεπτικό, όπως υποδηλώνει η συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Kyiv Independent ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Παλ Γιόνσον.

«Η Ουκρανία χρειάζεται μαχητικά αεροσκάφη. Εάν μπορούμε με οποιονδήποτε τρόπο να βοηθήσουμε, θα χαρούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να παραδώσουμε ακόμη και το Gripen, είπε. Αλλά «για να πάρουμε μια απόφαση, πρέπει να είμαστε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ. Είναι επίσης μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί σε συνεννόηση με άλλους», είπε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ